23948sdkhjf

Satsar 195 miljoner på metallforskning

Nu startar 26 nya forsknings- och innovationsprojekt för ökad hållbarhet och konkurrenskraft i den svenska gruv- och metallutvinnande industrin. Projekten är resultatet av innovationsprogrammet Swedish Mining Innovations årliga utlysning med finansiering från Vinnova. Totalbudgeten på 195 miljoner är mer än en fyrdubbling jämfört med förra året.

– Det finns just nu en otrolig innovationskraft i hela den svenska gruvbranschen. Bolagen gör stora investeringar och det avspeglas även i vår utlysning. Aldrig förut har vi fått så många projektansökningar, och aldrig förut har branschaktörerna själva gått in med så mycket egna pengar i forsknings- och innovationsprojekten, säger Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation.

26 projekt har beviljats pengar, här är några exempel på forskningsprojekt som fått stöd:

  • Syrgas som möjliggörare för energieffektiva och klimatneutrala järnoxidprocesser och produkter
  • Icke-giftig lakning och utvinning av guld med tiosulfatbaserad lixviant och Selmet metallseparationsteknologi
  • Processer som möjliggör metall- och fosforåtervinning från ståltillverkningsslagg

Hela listan på alla projekt hittar du här

I år utökades anslaget till 88 miljoner, med branschaktörernas egen finansiering på 107 miljoner blir den totala projektbudgeten 195 miljoner, fördelade på 26 projekt. Det är mer än en fyrdubbling jämfört med i fjol.

Boliden är ett av bolagen som varit engagerade i Swedish Mining Innovation sedan starten.

– Swedish Mining Innovation fyller en unik roll i branschens innovationsekosystem. Genom utlysningen får vi som gruvbolag en plattform för samverkan med forskningsaktörer, mindre företag och andra organisationer för att lösa branschutmaningar som spänner över en stor bredd. Projekten ger viktiga resultat inom allt från jämställdhet och säkerhet till miljö, klimat och produktionseffektivitet, säger Daniel Eklund, teknikdirektör på Boliden och Swedish Mining Innovations styrelseordförande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.171