23948sdkhjf

Kriget kan hota metallerna

Tung energikrävande industri som smältverk, stålverk och aluminiumproduktion kan hotas vilket i sin tur kan sprida sig till sektorer som använder stål, aluminium, zink eller andra insatsvaror.

Det framkommer när SVT talar med Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker på storbanken SEB.

– Före det här kriget har Europa tappat omkring 30 procent av de ryska leveranserna av naturgas. Och under kriget som nu pågår i Ukraina kommer man antagligen att stänga ned naturgasledningarna som går igenom Ukraina – för att undvika katastrofer och explosioner, säger Bjarne Schieldrop till SVT.

Det framkommer även när Dagens industri talar med Jan-Olof Jacke på Svenskt Näringsliv.

Jan-Olof Jacke på Svenskt Näringsliv råder företagen att se över leverantörskedjorna.

– Det är mycket sannolikt att vi kommer att få se prisökningar inom energiområdet. Hur omfattande de blir kan man bara spekulera i. Elpriserna är redan väldigt höga – en ökning kommer att drabba slutkunden, som till stor utsträckning är företag, säger han till tidningen och fortsätter:

– Just nu är alla ekonomiska konsekvenser perifera. Allt handlar nu om att få personal i säkerhet och att minimera allt mänskligt lidande. Men de motåtgärder som skulle kunna vara möjliga från rysk sida rör exportstopp av olja och gas, mineraler och metall samt cyberattacker mot infrastruktur och företag med mera.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156