23948sdkhjf

De har koll på aluminiumet

Genom långsiktiga samarbeten med lokala underleverantörer har de skapat hållbara cirkulära flöden där nästan allt överblivet material återvinns och används på nytt.

Och nu ska de minska sitt klimatavtryck ytterligare – med aluminium som producerats med förnybara energikällor.

– Efter glas har aluminiumet den största klimatpåverkan för våra produkter, så det här initiativet kommer att göra stor skillnad, säger Tommy Freijd, inköpschef på Elitfönster i ett meddelande.

Samarbetet med den lokala leverantören av aluminium, Hydro, inleddes i början av 80-talet och har utvecklats under åren. Aluminiumbeklädnaden på fönstret används för att skydda mot väder och vind och ger det därigenom en längre livslängd än en yta av trä, men är samtidigt ett av de material som har störst miljöpåverkan för en fönstertillverkare, berättar Elitfönster.

Det är dock stor skillnad i klimatavtrycket beroende på var och hur aluminium produceras får vi veta och de ger exempel. Det genomsnittliga klimatavtrycket för aluminium i Europa är 8,6 kilo koldioxid per kilo aluminium, men klimatavtrycket för aluminium producerat med el från vattenkraft kan vara minst 4,0 kilo koldioxid eller lägre.

Det gör det viktigt att veta hur aluminiumet du köper är tillverkat och var.

– Hydros tillverkningsläggning i Vetlanda ligger i anslutning till vår produktion så samarbetet kring hållbarhet har varit naturligt. De är ganska unika eftersom de har kontroll över hela kedjan för aluminium – från framställning av råaluminium till tillverkning av profiler. Det ger oss stora möjligheter att påverka. Vi trycker väldigt mycket på hållbart partnerskap där vi försöker jobba långsiktigt och utvecklas tillsammans, säger Tommy Freijd i meddelandet.

Hydro lanserade för ett par år sedan mer koldioxidsnåla produktsegment, bland annat Hydro Reduxa. Genom att använda förnybara energikällor, som vattenkraft och solenergi, har koldioxidutsläppen kunnat minimeras. 

Den första april ska Elitfönster införa Hydro Reduxa på hela sitt produktsortiment.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172