23948sdkhjf

SSABs fossilfria stål till Polestar

Du kanske har hört det förr. SSABs mål är att vara det första stålföretaget i världen att leverera fossilfritt stål till marknaden 2026.

Det var i januari 2022 SSAB fattade ett inriktningsbeslut om att bygga om det nordiska produktionssystemet för tunnplåt i grunden och accelerera företagets gröna omställning.

Bakgrunden är den kraftigt växande efterfrågan på fossilfritt stål. Ambitionen är att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen från den egna verksamheten kring 2030, 15 år före tidigare kommunicerad plan.

Under 2021 tecknade SSAB flera strategiska partnerskap inom fossilfritt stål med kunder som Volvo Group, Volvo Cars, Cargotec, Daimler/Mercedes-Benz och Peab. Och nu är det alltså Polestars tur.

För SSAB och svenska elbilsföretaget Polestar har skrivit på en avsiktsförklaring om att starta ett strategiskt samarbete för att skapa en klimatneutral bil. Fordonet ska utvecklas i nära samarbete för att tillsammans begränsa klimatpåverkan och utveckla en hållbarare fordonsindustri.

Polestar vill skapa en klimatneutral bil senast år 2030 genom att eliminera utsläppen i leveranskedjan. Och de berättar att stål står för en avgörande del för att nå detta mål och därmed kompensera för transportsektorns stora klimatavtryck. Samarbetet ska utforska alla möjligheter med SSABs fossilfria stål, både i syfte att ersätta konventionellt stål som normalt används i bilar, och försöka ersätta andra material som har ett betydande koldioxidavtryck.

– Vi vill stödja våra kunder i deras mål att stärka sin konkurrenskraft och marknadsposition och samtidigt hjälpa dem att i stort sett eliminera sitt koldioxidavtryck. Transportsektorn har en stor möjlighet att göra skillnad och vi är mycket glada över att få samarbeta med Polestar kring dessa frågor, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB i ett meddelande och Thomas Ingenlath, vd på Polestar tillägger:

–Vi tror på innovation och samarbete som verktyg för att adressera klimatkrisen. Vi är hedrade att SSAB avser att samarbeta med oss i vår strävan att tillverka en verkligt klimatneutral Polestar-bil till år 2030. SSAB visar vägen när det gäller att tillverka kvalitetsstål utan koldioxidutsläpp. SSABs innovativa lösningar kommer att vara ovärderliga för att hjälpa oss att minska koldioxidutsläppen i våra tillverkningsprocesser och i de material vi använder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11