23948sdkhjf

ABB hjälper SSAB

Koncernen har hjälpt SSAB Oxelösund med att öka driftsäkerheten i anläggningens stora masugn som nyligen renoverats
Det är en mäktig syn att anlända till SSAB Oxelösund. Industriområdet, som är flera kvadratkilometer, består av ett integrerat järn-, stål- och valsverk med grovplåt som huvudprodukt.

Gigantisk behållare
Masugn 4 är en gigantisk stålbehållare som på insidan är klädd i värmetåligt tegel. Hyttans volym är 1400 kubikmeter. Masugnen laddas från toppen med järnmalmspellets från LKAB i Kiruna och koks från SSAB:s intilliggande koksverk. Underifrån skjuts med högt tryck stora mängder het blästerluft in i ugnen tillsammans med injektionskol i form av pulver, framgår det i en artikel från ABB.

Omfattande renovering
Överblick och kontroll över processen skapas på flera sätt. Temperaturen kontrolleras genom termoelement som finns i masugnens tegelväggar.
Vid renoveringen av masugn 4 sektionerades kylsystemet bättre och 145 flödesmätare från ABB sattes in. Tidigare fanns bara cirka 25.

Kontroll av blästerluft
Det finns fler möjligheter att kontrollera processen i masugnen. Ett sätt är att mäta koncentrationen av koloxid i rökgaserna. Rätt nivå är ett kvitto på att blandningen av kol, koks och järnmalm stämmer. För att kunna göra det har SSAB köpt en container med apparatskåp från ABB för gasanalys av koloxid. Ytterligare en container köptes för att kontrollera blästerluften som värms i de nya varmapparaterna i tre torn.

-Varmare luft och ett högre tryck ger oss större muskler att spela med om järnet blir för kallt. Via gasanalysatorerna kan vi undvika den typen av problem. Vi får mycket bättre koll på alla former av flöden och det blir lättare att detektera fel och lösa problem. Nu kan vi få järnkoll på processen, säger Bertil Jonsson som i övrigt är nöjd med ABB:s leverans.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109