23948sdkhjf

Hos Grangex handlar det om omställning

När Christer Lindqvist, vd för Grängesberg Exploration Holding, Grangex kommenterar året som gått och framtiden handlar det mest om – omställning.

De har satsat på att bli en del av den gröna industriella omställningen.

– Vi har målsättningen att bli det grönaste mineralutvecklingsföretaget. Efter framgångsrikt utvecklingsarbete i våra projekt blev det möjligt för Grangex att på allvar satsa för att bli en del i den gröna industriella omställningen – på ett lönsamt sätt, kommenterar Christer Lindqvist 2021 års bokslutskommuniké.

Intäkterna för kvartal fyra 2021 uppgick till 4 406 tusen kronor. Detta att jämföra med motsvarande siffra år 2020 som var 6 545 tusen.

Ebitda uppgick till minus 1 286 tusen kronor. År 2020 var motsvarande siffra  681 tusen.

Rörelseresultatet uppgick till minus1 569 tusen kronor att jämföra med 2020 års 440 tusen.

Själva har de också ställt om.

– Året inleddes med genomförandet av den framgångsrika företrädesemissionen med de kopplade optionsprogrammen som under året gav successiva kapitaltillskott. Grangex har nu efter den sista optionsperioden i januari en stark finansiell ställning. Det ger oss handlingsfrihet och arbetsro och tar oss fram till de kommande anläggningsfinansieringar när miljötillstånden för våra båda projekt förväntas erhållas under 2023, kommenterar han och fortsätter:

– Processtesterna på Dannemoras råmalm visade sig rymma smått historiska resultat. Vi har definierat den anrikningsprocess som behövs för att foga Dannemora till en av få kommande producenter av grön järnmalm med en kvalité i världsklass. Vi beslöt efter den första studiens goda resultat i juni att höja målsättningen ytterligare med strävan att bli den första koldioxidfria järnmalmsproducenten med den grönaste och därmed kvalitetsmässigt bästa järnmalmsprodukten för grön järnsvamptillverkning som är nödvändig för den växande efterfrågan på grönt stål. 

– Apatitprojektet är ett cirkulärt återvinningsprojekt som avser upparbeta sanden i Grängesgruvans avfallsdammar. Vi har under året verifierat att vi har goda förutsättningar att bli en lönsam fossilfri leverantör i den cirkulära försörjningen av apatit med högt innehåll av fosfor och sällsynta jordartsmetaller, med höganrikad järnmalm som biprodukt, genom att som första steg upparbeta sanden i Jan Mattsdammen.

Och de vill fortsätta bidra till omställningen.

– Järnmalmmarknaden har varit svängig under året, men trots det har det varit en hög lägsta prisnivå för 65 procentig järnmalm. Dannemora beräknas komma att ge en 68 procentig järnmalm där höganrikade produkter betalas med hög kvalitetspremie. Jag bedömer efter kontakter med potentiella kunder att den kommer stärkas ytterligare genom stålindustrins ökande behov av höganrikad grön järnmalm för järnsvampsproduktion, kommenterar Christer Lindqvist och avslutar:

– Sverige är just nu världsledande i den gröna omställningen av europeisk ståltillverkning med de satsningar som sker i norra Sverige – Grangex målsättning är att bidra till denna omställning som den första producenten av höganrikad och koldioxidfri järnmalm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.929