23948sdkhjf

Så ser mineraltillgången ut

Boliden lade ner 629 miljoner kronor på prospektering 2021. Och vad fann de?

– Betydande mineralreserver vid flera av våra gruvor i kombination med att ytterligare möjligheter identifieras är naturligtvis mycket positivt. Parallellt med vår egen prospektering har de samarbetsprojekt vi har engagerat oss i fullföljts, säger Stefan Romedahl, direktör affärsområde Gruvor i ett meddelande.

En ny mineraltillgång har tillkännagetts i Strömfors, Bolidenområdet. Delar av Rävliden har konverterats till mineralreserv. För hela området har både mineraltillgångar och mineralreserv ökat med 4 respektive 9 procent. 1,6 megaton bröts och anrikades.

I Aitik fortsätter arbeten med att förbereda Liikavaara-fyndigheten för brytning. Prospektering och utvärdering pågår även på Nautanen-fyndigheten. I Aitik, inklusive Liikavaara, minskar mineralreserven i stort sett med det som brutits under året, 40,1 megaton. Mineraltillgången i Liikavaara ökar med 7 megaton. I Aitik och Nautanen har ingen ny beräkning av mineraltillgång gjorts.

Mineraltillgången i Garpenberg har ökat med 27 procent och mineralreserven med 5 procent. 3,1 megaton anrikades.

I Kevitsa bröts och anrikades 9,5 megaton. Mineralreserven minskade med 4 procent. Mineraltillgången minskade med 23 procent på grund av en borrkampanj för att fylla ut luckor i borrhålsmönstret och undersöka möjligheter för ytterligare ett omtag.

Ett stort inflöde av vatten stoppade tillfälligt produktionen i Tara och ledde till förseningar för undersökningarna av mineraliseringen Tara Deep. Tara Deep beräknas nu till 28 megaton antagen mineraltillgång. I Tara anrikades 2,1 megaton och mineralreserven minskade med ungefär lika mycket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.144