23948sdkhjf

Maskinen jobbar med metall – sköts på distans

Informationsteknik är leverantör av ljus- ljud- och bildteknik. Allt i ett paket. Sandvik Coromant, en del av Sandvik säljer verktyg och tjänster inom skärande bearbetning. 

Tillsammans står de bakom Digital live machining, DLM. Med DLM ska en operatör vid en maskin kunna demonstrera för personer på en helt annan plats vad som händer och hur arbetet går till.

För flera av Sandvik Coromants cirka 60 anläggningar och Sandvik Coromant center har utrustning som är mycket specialiserad. 

Och lösningen bygger på att det i varje DLM-maskin sitter en mikrofon och två kameror som kan manövreras via ett användargränssnitt som Informationsteknik har tillhandahållit. Alla manöverpaneler ser likadana ut vid alla maskiner. En operatör möts av samma vy på alla center och kan se till att parten eller parterna ska få tillgång och se eller följa bearbetningen vid maskinen.

– Vi kan styra ljudet på en enskild mikrofon i en enskild maskin härifrån. Vi kan också mäta hur mycket maskinerna används, när de används och om de används för intern eller extern kommunikation. I våra verktyg har vi all överblick som vi behöver för att kunna ge bra support på distans vilket är extra viktigt när det är svårt att resa, säger Lars Hammarlund på Informationsteknik som är en av dem som står bakom DLM i ett meddelande.

Lösningen som Informationsteknik har tagit fram och installerat åt Sandvik Coromant används i huvudsak till två olika typer av sessioner där båda utgår från en maskin där man jobbar med metall. Och båda sessionstyperna fungerar med samma utrustning.

Sändningen eller mötet går till så att en operatör står framför maskinen och presenterar, medan åskådarna står vid en interaktiv skärm där en representant kan förklara presentationen genom att peka och trycka. En stor fördel ska vara att personal kan svara på frågor allteftersom de kommer. 

– Även om det inte kan mätas direkt så skapar det affärer för oss i långa loppet. Kunderna kan efter en utbildning gå till sina maskiner och applicera sin nya kunskap som kanske gör dem dubbelt så effektiva, säger Krisztian Szabo, utbildnings- och centerchef i Centraleuropa i meddelandet.

Sandvik Coromant jobbar efter att producera verktyg som sparar pengar åt kunden. Kunderna kommer till dem för att hitta lösningar, och DLM ska göra det möjligt för att testa tillverkning av en produktdetalj i praktiken och presentera både produktionen och resultatet för kunden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096