23948sdkhjf

Gör bästa fjärde kvartalet på 15 år

– Fortsatt god efterfrågan i kombination med höga stålpriser och ökade bruttomarginaler gör att BE Group återigen levererar ett starkt kvartal. Rörelsemarginalen uppgick till 10,4 procent och det är med god marginal den bästa som levererats för fjärde kvartalet sedan börsintroduktionen 2006, kommenterar BE Groups vd och koncernchef Peter Andersson.

Nettoomsättningen ökade med 73 procent till 1 510 miljoner kronor att jämföra med kvartal fyra år 2020 då motsvarande siffra var 875 miljoner.

Rörelseresultatet ökade till 158 miljoner kronor från 2020 då det var 18 miljoner.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till minus 115 miljoner kronor. Kvartal fyra år 2020 var den siffran 152 miljoner.

De berättar om en viss avmattning i efterfrågan i slutet av kvartalet bland annat till följd av komponentbrist inom tillverknings- och fordonsindustrin. Nu får de tydliga signaler från både stora och medelstora kunder om ökad efterfrågan och höjda prognoser för 2022.

– Stålpriserna fortsatte stiga in i fjärde kvartalet men inte alls i samma takt som tidigare under året. Totalt är priserna in i första kvartalet ganska balanserade. Vissa produktslag går upp medan andra går ner. En fortsatt generellt hög prisnivå supporteras av höga kostnader för insatsvaror och höga energipriser tillsammans med en stark efterfrågan där kunder har reella behov och god avsättning för sina produkter. På längre sikt kommer omställningen till hållbar ståltillverkning också kräva en mer hållbar prisbild för stålproducenterna, kommenterar Peter Andersson och avslutar med att tala om framtiden:

– Ambitionen är att bygga vidare på ett bra och långsiktigt lönsamt bolag och skapa en stabil grund för framtiden. Som tidigare nämnts sker arbetet i huvudsak runt två fokusområden. Säljkultur och kundupplevelse.

– Ett annat fokusområde är hållbarhet och under fjärde kvartalet tecknade BE Group och H2 Green Steel en avsiktsförklaring angående samarbete och distribution av fossilfritt stål på den nordiska marknaden från 2025. Som oberoende ståldistributör för vi diskussioner med ett flertal stålproducenter runt om i Europa och redan idag är 100 procent klimatkompenserat stål en del av erbjudandet till kunderna.

– Vi har en god historik i arbetet med hållbarhet men framöver kommer arbetet intensifieras ytterligare på olika sätt. En viktig del i det arbetet är att hjälpa små och medelstora bolag, som oftast inte köper stål i stora kvantiteter, att köpa hållbart stål till konkurrenskraftiga priser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156