23948sdkhjf

DNA- märkning ska stoppa kopparstölder

Trafikverket satsar hårt mot de ökade kopparstölderna längs järnvägen och låter märka två mil räls i södra Sverige med ett ämne som ska kunna användas för att spåra kopparn och tjuven
Trafikverket har vid sidan av verkstadsföretagen drabbats hårt av de kopparstölder drabbat banorna runt om Sverige med trafikförseningar och enorma konstnader som följd. Nu satsar de på ett nytt system, att DNA- märka rälsen. Ett effektivt sätt att kunna spåra rälsen och även tjuven, skriver Dagens Nyheter.

– Vi kommer att testa den här metoden som har varit väldigt lyckad i andra länder. Den har även prövats i butiker i Stockholm med goda resultat, säger Sten Vickberg, säkerhetschef för underhåll på Trafikverket till tidningen.

Stora samhällskostnader
Kostnaderna som medförs av kopparstölderna och de stopp dessa förorsakar kan gå runt över hundra miljoner kronor, en nota som hamnar på samhället. Det nya systemet, smart- dna innebär att ett biologiskt nedbrytbart ämne stryks på kopparledningen i spåret. Varje dna har en särskild id- märkning vilket gör det lätt att spåra.

– Vi är väldigt nöjda med ett test av den metoden på hamnbanan på västkusten och kommer att fatta ett beslut vilken dag som helst om att införa det som en permanent åtgärd vid kopparstölder. Även om det går åt lite mer aluminiumkabel är det betydligt billigare än koppar, och vi bedömer att vi på sikt får igen pengarna med råge, säger Sten Vickberg i artikeln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079