23948sdkhjf

Stål- och smidesproducenten blir klimatneutral

Björneborg Steel är en helt integrerad smedja och kontrollerar tillverkningsprocessen från skrot och omsmältning i stålverk till färdiga komponenter.

Nu ska de ställa om till helt klimatneutral produktion 2026. De kallar det hela Greenforge.

– Greenforge är vårt registrerade varumärke, berättar vd Håkan Dedorsson för Metal supply och i ett meddelande förklarar han vidare:

– Med denna satsning säkerställer vi att vi kan fortsätta producera världsledande produkter men nu med ett minimalt klimatavtryck. Vi bidrar också till att stärka Sveriges världsledande ställning som klimatneutral stål- och smidesproducent. Vi ser en tydlig trend och efterfrågan bland våra kunder för klimatneutralt smide där vi nu kommer att kunna möta kundernas önskemål och därmed stärka vår konkurrenskraft.

Det är därför Björneborg Steel tecknat leveransavtal och avsiktsförklaring med energileverantörer om samarbete för processutveckling och leverans av fossilfri och förnybar gas och andra lösningar för en fossilfri produktion.

Björneborg Steels produktion sker redan idag med återvunnen råvara, 100 procent fossilfri elektricitet, recirkulering av restprodukter, 100 procent återvinningsbara produkter, interntransporter som sker med biodrivmedel och samtliga företagsbilar är miljöklassade.

Med Greenforge ska produktionen bli 96 procent fossilfri och resterande utsläpp klimatkompenseras enligt Certified emission reductions, CER för en helt klimatneutral produktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063