23948sdkhjf

En ny industri i varje län skulle lyfta Sverige

Om det flyttade in en industri till vart och ett av Sveriges 21 län skulle BNP efter fem år vara 6 procent högre än idag, och vårt land skulle återigen ligga nära toppen av OECD:s välståndsliga.
En satsning på ökade industrier runt om Sverige skulle lyfta den svenska ekonomin. Det visar Svenskt Näringsliv i den aktuella rapporten ”Behöver Sverige fler fabriker?” som innehåller beräkningar av vilka effekter investeringar i industrin skulle ha för svensk ekonomi och arbetsmarknad.

– Investeringar i industrin skulle kunna ge ett lyft åt Sverige. Men tyvärr är villkoren för företag som vill satsa här inte tillräckligt bra varken nationellt eller lokalt, så i stället väljer många att lägga ner eller investera i andra länder. Om inget händer utan industrierna tvingas fortsätta att jobba i motvind kommer än fler att försvinna. Vår analys visar att jobben i tjänstesektorn försvinner i spåren av det, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Högre BNP
Rapporten visar vad som kan hända när en ny industri flyttar in i ett län. I rapporten väljer det fiktiva företaget ”Framtidsbatteri” att etablera sin nya anläggning i Kalmar, vilket skulle ge 900 personer nytt jobb, samt leda till positiva följdeffekter för alla andra som bor i länet, bland annat i form av ökat behov av tjänster, bostäder och skolor.

Om det flyttade in ett företag motsvarande ”Framtidsbatteri” i alla Sveriges 21 län skulle investeringsnivån totalt klättra från 18 till 19 procent av BNP. Om detta består i fem år, utan att tränga undan andra investeringar, skulle Sveriges BNP bli 6 procent högre, om man går den internationella forskningen om effekter av industriinvesteringar. Detta skulle föra Sverige till nära en fjärdeplats i OECD:s välståndsliga.
Att detta inte bara är en teoretisk möjlighet visar utvecklingen i till exempel Tyskland vars industriproduktion är stor och har vuxit snabbare än Sveriges under de senaste tio åren.

– Där har också en lång rad reformer genomförts som gjort Tyskland attraktiv för nya industriinvesteringar. I Sverige är bland annat den genomsnittliga handläggningstiden för miljötillstånd på nästan fyra år ett stort och onödigt hinder, avslutar Stefan Fölster.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078