23948sdkhjf

Ner för svensk industri

Inköpsindex (PMI) som publiceras första vardagen i varje månad, påvisar en nedgång i jämförelse med april månad
PMI sjönk till 49,0 i maj vilket innebär ett avstannande industrikonjunktur när orderingången sviktar. PMI-totalt föll med 1,2 indexenheter i maj till 49,0 från 50,2 i april och förstärker bilden av att återhämtningen i den svenska industrikonjunkturen har kommit av sig, skriver Swedbank och Silf, som tar fram inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Svag nedåtgång
Delindex för orderingången svarade för det största negativa bidraget till att PMI minskade följt av leverantörernas leveranstider, vilket tydligt signalerar att efterfrågeläget för svensk industri har blivit mindre fördelaktigt under den gångna månaden. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk med hela 6,4 indexenheter till 45,8 i maj från 52,2 i april, som en följd av lägre globala råvarupriser och en svagare konjunktur. Det innebär att pristrycket från producentledet har dämpats.

Åtstramningar
Personalneddragningar i industrin blev vanligare i maj varför delindexet för sysselsättningen nådde en ny bottennivå för i år. Det osäkra konjunkturläget har inneburit att industriföretagens produktionsplaner för det närmaste halvåret har skruvats ned, även om det alltjämt råder en övervikt av företag som planerar att öka eller bibehålla produktionsvolymen.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079