23948sdkhjf

Istället för platina

En lösning som har potential att lösa hållbarhetsutmaningar i flera branscher, finns det? Ja, baserat på forskningsframsteg vid Chalmers tekniska högskola har Smena Catalysis tagit fram en lösning.

En av branscherna är vätgasproduktion. Idag används grundämnet platina som katalysator för vätgasproduktion. Problematiken är att ämnet är en dyr och ändlig resurs. Smenas lösning är ett material som kan ersätta plantina som katalysator inom vätgasproduktion.

Många hoppas att vätgas ska kunna bli ett alternativ till fossila bränslen som energibärare.
Smena, som är ett nytt bolag i Chalmers Ventures portfölj, är därför högaktuella. Den teknik som Smena använder sig grundar sig på forskning på hur ljust interagerar med olika material.

Resultatet? Ett helt nytt material. Enkelt förklarat är det att ett naturligt mineral modifieras genom att skapa små hål, vilket ger unika egenskaper för att interagera med vätgas och vatten.

– Det finns flera potentiella tillämpningsområden. Till exempel inom vätgasproduktion, som gas eller biosensor eller inom antibakteriell ytbehandling, säger Patrik Bjöörn, affärsutvecklare på Smena, i en kommentar.

Affärsutvecklaren förklarar att Smena just nu tittar på att hitta en marknad inom elektrolys. Elektrolys är den metod som används för att dela upp vatten i vätgas och syrgas.

Platina är dyrt. I många fall är metallen dyrare än guld. Metallen är inte bara dyr, utan också mycket begränsad. Platina som katalysator skulle därför med fördel kunna bytas ut.
Det nya material kan ävenvara användbart till sensorer för vätgas och andra gasavkänningsapplikationer. Den möjliga fördelen med dessa sensorer är energieffektivitet, rumstemperaturdrift, kompakthet och stabilitet.

– Vi undersöker om vårt material kan vara ett platinatfritt katalysatormaterial för vätgasproduktion, säger Patrik Bjöörn. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med platina för att kunna skala upp vätgasproduktionen i världen. Smena har då en möjlig lösning på det problemet eftersom vår patenterade teknik använder och modifierar en naturlig råvara som är mycket billigare. Ett annat spår som undersöks parallellt är användning av materialet i sensorer för vätgas eller NO2.

Från tester på labbet till att testa materialet på en industriellt relevant skala, det är där Smena är nu. Allra helst vill de testa i en tillverkningsmiljö hos en framtida kund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109