23948sdkhjf

Det är skillnad på stål och stål

Faktiskt – det är skillnad på stål och stål. Åtminstone när det handlar om skrot.

Louise Jönsson från Skrotsmart förklarar skillnaden.

Hon är kundmottagare på Skrotsmart i Halmstad. Hit kommer kunder varje dag med sitt metallskrot.

Vanligaste frågan?

Inte helt oväntat handlar den om pengar. Vad får man mest för?

För Skrotmart borde veta. De finns i åtta städer i Sverige för att hjälpa hantverkare, mekaniker, skrothandlare och privatpersoner att hantera sitt metallskrot och få smidig direktutbetalning.

– Ja det är skillnad på stål och stål. I det hela sett så handlar det om vad det är för recept på stålet och dessutom storleken på godset. Det finns klassificeringsbestämmelser som reglerar värdet av stålskrot, där till exempel klass 11 är prima stålskrot och sen klassas det bättre eller sämre utifrån det, säger Louise Jönsson i ett meddelande där hon blir intervjuad av Skrotsmart.

Och det som är mest eftertraktat inom återvinningsbranschen är metaller utan järn.

– På grund av att marknaden vill ha det så blir ju naturligtvis priserna högre och stiger då och då. Vi tar även emot många företagare som kommer med skrot som de har rivit på arbetsplatser samt att de har med sig restmaterialet från nybyggen. Det kommer även många elektriker som kommer och säljer kablar av olika slag.

Har det varit något speciellt udda som ni lyckats hjälpa till att återvinna?

– Ja, udda saker kan ju självklart komma in då och då. Vi har vid ett tillfälle fått in delar av en solpanel som hade slutat fungera. Då hade kunden tagit isär hela solpanelen och sorterat upp allt material och vi fick in bland annat koppar som kunden naturligtvis fick bra betalt för.

Hon ger också ett tips.

– Vi på Skrotsmart hjälper alltid till att sortera på plats, men om man har tid att sorterat upp materialet så gott det går redan när man lastar materialet hemma – så får man ännu bättre betalt. 

Vad tycker du är roligast med att jobba på Skrotsmart?

– På Skrotsmart träffar jag folk varje dag och det tycker jag är jättekul. Våra kunder kommer med allt möjligt och de blir ofta överraskade över att de får betalt för grejerna de egentligen tänkte köra till tippen. Vi har även många företagare som kommer med skrot för att få betalt och samtidigt säkerställa bolagets hållbarhetsprocess.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.156