23948sdkhjf

Ny lösning rör om det i gjutlådor

ABB har tagit fram en lösning – Tundish EMS, elektromagnetisk omrörare för gjutlådor som ska hjälpa ståltillverkare att öka kvaliteten, produktiviteten och lönsamheten vid gjutning av billets och blooms samt vid tillverkning av metallpulver. 

Den nya tekniken ska göra det möjligt för stålverksoperatörer att hantera utmaningar relaterade till att styra flödet, stålkvaliteten och temperaturen i gjutlådan som ännu inte kunnat lösas med infodringssystem.

Ståltillverkare ska helt enkelt komma runt gjutlådans begränsade möjligheter att styra flödet av smält metall och därmed stålkvaliteten och temperaturen. 

Tundish EMS är placerad på utsidan av gjutlådan och använder kontaktlös, elektromagnetisk omrörningsteknik för att skapa ett elektromagnetiskt fält som ger upphov till en omrörningseffekt i smältan. Den kontinuerliga omrörningen ska öka blandningszonens volym i så gott som hela gjutlådan, vilket betyder högre flödeshastigheter, inga döda zoner och jämnare temperatur.

– Den nya Tundish EMS är resultatet av ABBs kompetens inom omrörardesign och unika processerfarenhet från tusentals installationer och långa historik av produktutveckling i samverkan, säger Zaeim Mehraban, Global sales manager för Metallurgy products på ABB i ett meddelande och tillägger:

– Nu kan ståltillverkare övervinna en utmaning som gjutlådstekniken hittills inte har lyckats knäcka. Tundish EMS använder kontaktlös elektromagnetisk omrörningsteknik som ökar livslängden och knappast kräver något underhåll alls, vilket ger högre kvalitet, produktivitet och lönsamhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.219