23948sdkhjf

Volvos nya gjuteri allt närmre start

Vid Volvos motorfabriken i Skövde är det nu dags att göra maskininstallationer i det nya gjuteriet. Kring halvårsskiftet 2022 är det tänkt att anläggningen ska börja provköras.

Som vi tidigare skrivit ersätts det mer än 50 år gamla gjuteriet vid Volvos Skövdefabrik, som förser hela koncernen med gjutna produkter, med en ny modern anläggning.

Slutresultatet blir en anläggning uppdelad i flera plan, byggd i prefabelement med vissa källarsegment och i en klimatförbättrad betong. Fabriken får 11 000 kvadratmeter produktionsyta och 5 000 kvadratmeter installationsyta.

Nu är det dags att göra maskininstallationer.

– Det kommer att pågå med hög intensitet något halvår framåt. Detta samtidigt som vi kör full produktion, säger Anders Nilsson, som är fastighetschef vid Volvo Real Estate i en kommentar.

Under en tid kommer det gamla gjuteriet och det nya att köras parallellt och därefter kommer den gamla delen att fasas ut.

I gjuteriet tillverkas motorblock, svänghjul och cylinderhuvuden för Volvo Heavy Duty till 11-, 13- och 16-liters motorer för lastvagnar, bussar, Volvo Penta och anläggningsmaskiner VCE. I anläggningen i övrgit finns även monteringsfabrik och tre bearbetningsfabriker.

Investeringen är en viktig miljösatsning och medför bland annat en mer hållbar tillverkningsteknik med minskad förbrukning av ändliga material. Därtill kommer energiförbrukningen i fabriken att kunna minska. Satsningen innebär att man kommer att byta ut den befintliga formningslinjen för råsand och ersätta denna med en ny linje med betydligt högre flexibilitet både vad gäller framtida produkter och material.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.127