23948sdkhjf

Uddeholm ska bli först

Verktygsstålstillverkaren Uddeholm konstaterar i sin senaste hållbarhetsrapport att all el som levereras till dem är fossilfri. Nu tar de nästa steg.

De börjar på luciadagen, den 13 december och håller på hela veckan. Då görs ett veckolångt test att producera klimatneutralt verktygsstål.

Men hur?

Jo, under veckan ersätts LNG med fossilfri LBG, biogas. Alla interna transporter körs med fossilfri el eller hundraprocentig HVO100, förnybar diesel baserad på avfallsprodukter.

Åtgärderna de gör under veckan ska ge en reducering med upp till 90 procent av Uddeholms fossila koldioxidutsläpp.

För kol i metallskrot och grafitelektroder finns däremot ingen fossilfri ersättning idag. Därför sker klimatkompensation – parallellt med skärpta krav på leverantörer och deltagande i forskningsstudier skriver Uddeholm i ett meddelande och tillägger:

– Att vara först är vår utmaning och vårt ansvar, för oss som företag och för kommande generationer.

Vad hände då efter denna vecka?

Jo, de har tidigare gjort två endagarstester. Det var 2018 och nu är det dags att testa detta under en hel produktionsvecka.

– Efter testveckan kommer vi att ha klimatneutralt verktygsstål att erbjuda våra kunder. Så steget blir att sälja det. Efter det kommer vi att veta mer både hur produktionen gick och kundintresset, berättar Robert Gustafsson som är Brand and communication manager på Uddeholm för Metal supply.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172