23948sdkhjf

H2 Green Steel gör ny miljardsatsning

H2 Green Steel som ska bygga en grön vätgasbaserad stålanläggning i Boden har en ny miljardsatsning på gång.

Det handlar om en anläggning som kan bli lika stor som den i Boden. Till att börja med.

– Vi ska tillverka två miljoner ton grön järnsvamp, säger Jenny Molvin som är VP Head of communications på H2 Green Steel till Metal supply.

Det i ett partnerskap med det globala energibolaget Iberdrola för att bygga en 1 gigawatt-anläggning för produktion av grön vätgas. Den nya anläggningen kommer att ligga på den Iberiska halvön, där flera olika platser just nu utvärderas. 

– Iberdrola ska stå för den förnyelsebara energin. Vi har joint venture tillsammans vad det gällervätgasproduktionen och vi själva står för finansiering och drift av den gröna järnsvampen och så tittar vi vidare på att i samband med detta kunna producera stål.

Ja, den nya anläggningen kommer att omfatta en samägd elektrolys för produktion av grön vätgas. I anslutning till elektrolysen kommer H2 Green Steel även att bygga en direktreduktionsanläggning, DRI för tillverkning av grön järnsvamp, vilket ska möjliggöra produktion av grönt stål med 95 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med traditionell stålproduktion.

H2 Green Steel undersöker också möjligheten att etablera en produktionsanläggning i anslutning till DRI-anläggningen som kan producera 2,5 till 5 miljoner ton grönt stål årligen.

Investeringen uppgår till 2,3 miljarder euro, motsvarande drygt 23 miljarder svenska kronor.

Men det stannar inte där.

– Vi tycker det är roligt att vi ser att detta är möjligt att göra på flera ställen i Europa och inte bara en enskild anläggning i norr. Vi har olika förutsättningar runt om i Europa att producera förnyelsebar energi men med en världsspelare som Iberdrola blir det möjligt för oss att ta hela vårt koncept vidare, säger Jenny Molvin.

Nu är det visserligen i Boden H2 Green Steel har sitt hjärta säger hon. 

– Men att utifrån det ta hela projektet vidare och accelerera omställningen till grönt stål tycker vi naturligtvis är fantastiskt roligt.

Med Iberdrola som en perfekt matchning tittar de redan på fler platser.

–  Vi tittar redan nu. Det finns olika platser i världen där förhållandena är så pass gynnsamma när det gäller logistik, råvarutillgång och tillgång på förnyelsebar energi och det är klart – bollen är i rullning och vi ser en enorm efterfrågan från våra kunder redan nu på en fossilfri produkt.

Produktionen i Spanien är tänkt att starta under 2025 eller 2026.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.157