23948sdkhjf

SSABs stål prisas

Gångbron nära sjön Kuusijärvi i Finland har blivit prisbelönad, vilken inte är så konstigt. Den är korrosionsbeständig, kräver lite underhåll och ger ett slående intryck. Att den dessutom är tillverkad av SSAB Weathering-stål bidrar till minska livscykelkostnaderna och koldioxidavtrycket.

Vanda stad ville ha en miljövänlig bro byggd för att hålla. Normek, ett ledande företag inom stålbyggnation och fasadlösningar i Finland, fick jobbet att tillverka och installera stålkonstruktionerna för den väderbeständiga stålbron.

Sami Torvi, projektingenjör på Normek, kämpade med tidsplaner, materialinköp, tillverkningsplaner och kvalitetsdokument för projektet.

- Ingen bro är den andra lik, säger Torvi i en kommentar.

Han fortsätter:

- Vi måste vara mycket flexibla i våra tillverkningsprocesser eftersom det är osannolikt att vi kommer att tillverka två liknande broar. Varje produkt är unik och vi måste tänka noga hela vägen från materialinköp till slutlig montering.

Stålen som har använts är både lätt att svetsa och enkelt att hantera i verkstaden. 

- Vi behövde inte ens förvärma före svetsning, vilket ledde till tidsbesparingar vid svetsning och tillverkning, säger Torvi. 

Sami Niemelä, affärsområdeschef för WSP Finland, förklarar varför stålet valdes.

- Väderbeständigt stål passar in estetiskt i den omgivande naturen. Vi gillade också idén att stålets färg med tiden övergår från ljusbrun till mörkbrun, förklarar han i en kommentar. 

Beslutet baserades på en mängd olika faktorer för att uppfylla kundens och slutanvändarnas behov, säkerhet, prestanda, underhåll, bygg- och livscykelkostnader samt estetik.

I vanliga fall är rost problematiskt, i vissa fall till och med farligt. Korrosion kan på lång sikta hota funktionen och integriteten hos stålbroar.

SSAB Weathering-stålet har en användbar korrosion som utgör ett skydd mot ytterligare förslitning. Rost bildas bara i stålets yttre lager och omvandlas sedan till en barriär som hjälper till att motstå vidare korrosion.

- Hållbart byggande är på väg att bli en nyckelfaktor vid projektering, byggnation och livslångt  underhåll av broar. Väderbeständiga stålbroar som denna har imponerande lång livslängd – potentiellt över 100 år – vilket minskar behovet av att ersätta bron. Och när den är uttjänt är Vandabron helt återvinningsbar, säger Niemelä.

Materialet som har använts till bron kräver väldigt lite underhåll. Störningar vid anläggningen minimeras och pengar sparas på lång sikt. Bron behöver inte målas, varken som skydd eller av estetiska skäl.

-Ytbehandlingskostnaden är en del av produktens totala pris, och här slipper vi målningsarbete både i verkstaden och på byggarbetsplatsen, Niemelä i en kommentar. 

Han fortsätter:

- Reparation av skadad färg utgår också, liksom underhållsmålning. Sammantaget förkortar detta produktionsledtiden sänker produktionskostnaderna. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.219