23948sdkhjf

De tar hand om gjutjärnsspånorna

– Vi kan tyvärr inte namnge slutkunden, men vi kan säga att det är en större aktör inom fordonsindustrin i Finland, berättar Herman Selin som är Marknadsansvarig och avdelningschef för spånhantering/skärvätskerening på Mercatus för Metal supply.

Ja, Mercatus har levererat ett centralt skärvätskereningssystem och spånhantering för cirka 40  bearbetningsmaskiner till en större aktör inom fordonsbranschen i Finland. Systemet ska rena emulsionen från gjutjärnsspånor och partiklar. Spånorna tas omhand och förädlas för återvinning genom spåncentrifugering.

Och det är en stor leverans för Mercatus.

– Det är ett av de större system vi levererat, det har en totalvolym på 60 000 liter, och kan förse maskinparken med cirka 6 000 liter per minut renad skärvätska, berättar Herman Selin för oss.

Systemet är uppbyggt med driftsäkerhet i fokus där alla driftskritiska steg ska ha redundant säkerhet. 

Här samsas välbeprövad och modern teknik.

Systemet är uppbyggd på tidigare väl beprövad teknik, men utrustats med modern teknik för fjärråtkomst och övervakning av driften. Även skärvätskans kvalitet i form av koncentration, pH, konduktivitet och temperatur mäts och loggas kontinuerligt, berättar Herman Selin och fortsätter:

– Den spånhantering i form av spåncentrifugering som är kopplad till systemet möjliggör återvinning av råmaterial och direkt recirkulering av skärvätskan, vilket minskar miljöpåverkan.

Systemet driftsattes under sensommaren och löpande kopplas fler maskiner mot reningsanläggningen. Snart ska anläggningen kunna köra för fullt.

– Leveransen är klar men anläggningen arbetar inte på full kapacitet än då slutkunden inte installerat alla maskiner i fabriken ännu. Installationen av maskiner sker löpande och beräknas vara klar till i början på nästa år, avslutar Herman Selin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.14