23948sdkhjf

En av de största affärerna någonsin

Fordonstillverkare storsatsar på presshärdning och AP&T får nyckelroll när Volvo Personvagnar investerar för framtiden
När Volvo Personvagnar drar upp planerna för nästa bilmodell spelar presshärdningstekniken en central roll. AP&T har fått förtroendet att leverera en nyckelfärdig anläggning för presshärdning av karossdelar till Volvos fabrik i Olofström, i sydöstra Sverige.

– Det här ett viktigt strategiskt investeringsbeslut för Volvo Personvagnar och en stor och prestigefylld order för oss, säger Per Josefsson, global försäljnings- och servicechef på AP&T AB.

Fokus på säkerhet och miljö
Presshärdningstekniken gör det möjligt att tillverka karossdelar som förenar låg vikt med hög hållfasthet och styvhet. På så sätt kan bilarna göras lättare och bränsleeffektivare samtidigt som säkerheten bibehålls. Det är produktfördelar som ligger helt i linje med Volvos ambition att tillverka bilar med säkerhet och miljöegenskaper i världsklass.

I dagens Volvo-bilar utgör presshärdade delar mellan sju och sjutton procent av karossvikten. I nästa generations karosser som byggs på Volvos nya plattform kommer antalet presshärdade artiklar att vara dubbelt så många.

Framför allt handlar det om de delar som tillsammans bildar bilens så kallade säkerhetsbur, alltså den skadeförebyggande konstruktion som omger kupén och som skyddar förare och passagerare vid en eventuell kollision.

Presshärdning i egen regi
För att långsiktigt säkerställa tillgången till presshärdade delar av rätt kvalitet till rätt pris har Volvo valt att satsa på presshärdning i egen regi som ett komplement till de delar som köps utifrån. Det ska ses mot bakgrund av att hela den globala fordonsindustrin i allt större utsträckning använder presshärdade delar och att leverantörernas produktionskapacitet på sikt riskerar att slå i taket.

Vinnande koncept från AP&T
Sedan Volvo tog investeringsbeslutet i juli 2011 har Roger Mattsson, ansvarig projektledare på Volvo Personvagnar i Olofström, och hans team arbetat hårt för att förbereda det kommande teknikskiftet.

Inte minst var det viktigt att hitta en samarbetspartner som kunde leverera rätt lösning. AP&T presenterade ett presshärdningskoncept med en kombination av beprövad och ny teknik som matchade Volvos krav perfekt.

I oktober 2011 var upphandlingen klar och nu sker ett intensivt samarbete mellan de båda företagen kring konstruktion, tester och analyser. Det hela ska resultera i två kompletta och nyckelfärdiga presshärdningslinjer som ska kunna köras dygnet runt. Förutom all den tekniska utrustning som behövs för att förvandla ett ämne till färdig karossdetalj ingår också utbildning, service och support i AP&T:s leverans. Leveransen ska vara genomförd 2015.

Framtidstro i Olofström
För Volvo i Olofström ingjuter satsningen på presshärdning ny framtidstro efter några tuffa år i kölvattnet av finanskrisen 2008-2009. Detta är en långsiktig strategisk investering som gör att Volvo kan fortsätta utveckla säkra bilar med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp, och därigenom stärka företagets konkurrenskraft på världsmarknaden. Samtidigt understryker satsningen också betydelsen av den verksamhet som bedrivs i Olofström.

Genombrott för AP&T
Från AP&T:s sida är affären en av de största någonsin, det är också första gången AP&T levererar till Volvo Personvagnar.

– Det är självklart oerhört glädjande att komma in på Volvo, som både är ett världskänt varumärke med högklassiga produkter och ett företag som ställer hårda krav på sina leverantörer. Affären är också ett kvitto på att vår egen målmedvetna satsning på presshärdning är riktig. Det här stärker vår branschledande position på området, säger Per Josefsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095