23948sdkhjf

Ny studie: Gruvklustret driver enorma investeringar

Det svenska gruvklustret, bestående av själva gruvsektorn, gruvutrustning och stödindustri och stål- och metallproducenter, är en mycket stark drivkraft för investeringar. Det visar Svemins senaste studie. 

Tillsammans utgör gruvklustret 20 procent av Sveriges industriella investeringar. Studien visar även att nio av Sveriges största företag antingen är leverantörer till eller industripartners till gruvindustrin.

- Man ska inte underskatta vikten av att långsiktigt säkra den här typen av samhällsbärande industrier, säger Maria Sunér, vd Svemin i ett pressmeddelande.

Det svenska gruvklustrets definition i rapporten omfattar tre nivåer:

  • Själva gruvsektorn.
  • Gruvutrustning och stödindustri (underleverantörer i uppströmsledet som producerar insatsvaror till gruvsektorn). 
  • Stål- och metallproduktion (producenter i nedströmsledet, baserade på insatsvaror från gruvsektorn).

Det svenska gruvklustret är världsledande inom många områden. Tillsammans står sektorn för 3 procent av Sveriges BNP.

Mycket av varorna exporteras över hela världen och utgör omkring 8 procent av Sveriges totala export. Sektorn är dessutom kapitalintensiv och står för 13-20 procent av alla industriella investeringar i Sverige.

-Det är uppenbart att gruvsektorn har en större betydelse för vår ekonomi än man först kan tro, gruvorna finns långt från storstadsområden och flyger under radarn för många. Men många av de långa värdekedjorna inom den svenska industrin utgår från basnäringar som gruvor, säger Maria Sunér i en kommentar.

Som underlag i studien har representanter för det svenska gruvklustret intervjuats, även årsredovisningar och andra källor har använts som underlag.

I norra Sverige är det LKAB:s nya strategi att ställa om till produktion av järnsvamp men också flaggskeppssatsningen Hybrit liksom nystartade stålbolaget H2 Green Steel som står bakom investeringarna.

Från politiker har det som sker i norr beskrivits som en ny industriell revolution. Men det finns stoppklossar för investeringarna. En av dem är regelverket för olika miljö- och tillståndsprövningar, som gång på gång satt stopp för stora investeringar.

- Det står klart att potentialen i Sverige är enorm. Men värdet av det svenska gruvklustret beror helt på om vi får till fungerande tillståndsprocesser, säger Maria Sunér i en kommentar. 

Hon fortsätter:

- Därför vill jag gärna i peka med hela handen på det Reformpaket för effektiva tillståndsprocesser som vi nyligen lanserade.

Det svenska gruvklustret, endast gruvsektorn inom parentes, står för:

3 % (1 %) av BNP
8 % (1,3 %) av exporten
100 000 - 125 000 (20 000) direkta och indirekta jobb
13-20 % av industriella investeringar
1,2 % (0,7 %) av de totala skattebetalningarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094