23948sdkhjf

Limmet som utmanar lödningen

– Ledande lim är inte så nytt och vi har haft det i sortimentet ett tag, men intresset för att använda det ökar hela tiden och det öppnar upp för fler och nya applikationer, berättar OEM Electronics för Metal supply.

OEM Electronics leverantör Henkel Electronics satsar nu på utvecklingen av elektriskt ledande lim. Produkterna är främst tänkta som alternativ till lödning och för skärmning av EMC. 

Men hur? 

Jo, den elektriska ledningsförmågan i limmet skapas genom att metallpartiklar, i form av platta flingor – oftast av silver, får kontakt med varandra när limmet krymper ihop under härdning. Då bildas en ledare för elektrisk ström. För att få en god ledningsförmåga måste materialet vara fyllt till hög grad med metallpartiklar. För att inte metallflingorna ska lägga sig i botten av förpackningen ska det förblandade limmet transporteras och förvaras fruset. Det finns också tvåkomponentsalternativ om du vill förvara och härda limmet i rumstemperatur.

Ledande lim finns med bas av epoxy eller silikon och väljs beroende på applikation och övriga krav. Epoxylim blir starkt och hållbart i applikationer med hög mekanisk och termisk belastning i lödfogarna. Men används även för komponenter och kort som inte kan härdas i normala lödtemperaturer. De kan appliceras genom tryckning, dispensering och jetting. Silikonlim används främst för EMI/RFI-skärmning och har antistatiska egenskaper.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.141