23948sdkhjf

Dramatiskt kvartal för Nordic Iron Ore

Det har varit ett dramatisk kvartal för järnmalmspriserna och därmed för Nordic Iron Ore.

– Under tredje kvartalet fick vi uppleva vad som måste beskrivas som en kollaps för priset på järnmalm. Den främsta orsaken till detta har sannolikt varit de stopp för stålproduktionen som den kinesiska regeringen införde i ett försök att undvika en råstålsproduktion för hela 2021 som överstiger 2020 års rekordnivå, uppnå miljömål och samtidigt försöka pressa ner järnmalmspriserna, kommenterar Lennart Eliasson som är avgående vd på företaget och förklarar vidare:

– Trots prisnedgången förblir priserna på högre kvaliteter mer motståndskraftiga medan priset för produkter av lägre kvalitet pressas. Det råder ingen tvekan om att kraven på miljöförbättringar globalt och framsteg för tillverkning av fosilfritt stål kommer att bidra till att bibehålla goda premier för järnmalm av högre kvalitet, det vill säga den typ av produkt som Nio kommer att producera.

Men han tror inte att de låga priserna håller i sig för alltid.

– Det är vår uppfattning att järnmalmspriserna kommer att återhämta sig – det är osannolikt att kinesiska produktions­nedskärningar är hållbara varför en viss tillväxt kan förväntas, vilket driver priserna på järnmalm.                

Under kvartal tre har Nordic Iron Ore ingått ett samarbetsavtal med ABB för att utforma processtyrning och ledningssystem för en framtidssäker och digitaliserad gruvverksamhet i Blötberget. 

Arbetet med en ny förenklad design av den blivande lastterminalen i Skeppmora fortsatte i samarbete med Trafikverket som ansvarar för själva projekteringsarbetet.

Och så har ännu en stor process inletts.

– Under kvartalet gick mitt anställningsavtal ut på grund av uppnådd pensionsålder. Jag förlängde dock avtalet året ut. Styrelsen söker efterträdare som jag önskar lycka till med detta väldigt spännande industriprojekt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.708