23948sdkhjf

EU satsar i Hybrit

EU satsar över 1 miljard euro på sju innovativa projekt för att fasa ut fossila bränslen från ekonomin.

Bidragen går till projekt som syftar till att föra ut banbrytande teknik på marknaden som är inriktad på energiintensiva industrier, vätgas, avskiljning, användning och lagring av koldioxid samt förnybar energi. Projekten genomförs i Belgien, Italien, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Spanien och Sverige.

– Innovation är avgörande för att få fram de lösningar som vi behöver för att under det kommande decenniet begränsa temperaturhöjningen till högst 1,5 grader, säger verkställande vice ordförande Frans Timmermans i ett meddelande och fortsätter:

– Tillsammans med kraftiga utsläppsminskningar ger innovation oss en väg mot Parisavtalet. Genom dagens beslut kan projekt för ren teknik runtom i Europa få konkret stöd att skala upp banbrytande teknik som främjar och påskyndar omställningen till klimatneutralitet. 

Hybrit är ett av de sju projekten och beskrivs av EU:

Ett projekt i Sverige går ut på att helt eliminera växthusgasutsläppen från stålproduktion genom att använda förnybar vätgas i Gällivare och Oxelösund.

Vad händer nu?

De projekt som har fått grönt ljus upprättar nu individuella bidragsöverenskommelser med Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö, Cinea som är fondens genomförandeorgan.

De förväntas bli klara under första kvartalet 2022, så att EU-kommissionen kan anta beslut om beviljande av bidrag och börja betala ut stödet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.271