23948sdkhjf

Du behövs i norr

Nu påbörjas rekryteringen till omställningen som ska ske i Norrland.

Det är LKAB som nu satsar för att locka fler företag till Norrbotten. Den 19 november bjuder LKAB in potentiella leverantörer från hela Sverige för att berätta om vilka behov som kommer att finnas i norra Sverige framåt.

Vi frågar vilka kompetenser det främst är som söks?

– Omställningen innebär ett stort tillskott av nya arbetstillfällen. Främst inom bygg och anläggning. Den typ av omställning vi nu inleder tar tid och måste hantera en rad komplexa frågor. Lyckas vi innebär det nya affärsmöjligheter. Bara våra egna investeringar kommer att skapa 2 000 – 3 000 nya jobb vid om- och nybyggnation av anläggningar under mer än 20 år, vid sidan av de vi kommer att anställa själva när vi expanderar verksamheten, berättar Kajsa Lindmark som är kommunikationsstrateg på LKAB för Metal supply.

Hon fortsätter:

–  Arbetet börjar redan idag och omfattar ett hundratal nya jobb genom teknikutveckling, ökad prospektering och projektering. Den stora ökningen kommer efter år 2026 med omfattande byggen av nya järnsvampsanläggningar i Kiruna och Malmberget.

– Genom att fortsätta producera och leverera i dagens produktionssystem ska omställningen möjliggöra att bära de investeringar som krävs för att konkurrenskraftigt bryta djupare i gruvorna och skapa en framtid för LKABs verksamhet bortom år 2060. Omställningen kommer kräva omfattande investeringar i storleksordningen 10 – 20 miljarder kronor om året under en period om cirka 15 till 20 år bara inom LKABs verksamhet, det kan vi jämföra med när vi byggde nuvarande huvudnivå i Kiruna, det var en engångsinvestering på cirka 12,5 miljarder.

– Vår omställning skapar en marknad för många olika branscher och vi ser att arbetskraften här uppe inte täcker behoven, säger Caroline Wiss, inköpschef på LKAB i ett meddelande och tillägger:

– Vi behöver vara kreativa tillsammans med andra företag och entreprenörer för att lyckas. Vi hoppas att fler företag ska vilja satsa i vår region.

Intresset är stort med strax över 1000 personer anmälda hittills.

LKABs omställning sker i första hand på plats i Gällivare, Kiruna och Svappavaara, men även på andra orter. Utveckling av befintliga och nya affärsmodeller, innovativa samarbeten och partnerskap är en förutsättning. Med växande städer behövs dessutom mer av det människor vill ha och behöver för att trivas både på jobbet och på fritiden.

– Den enskilt största insatsen som sker i Sverige för att sänka koldioxidutsläpp sker nu. Och det är dags att hoppa på tåget, säger Niklas Johansson, direktör Kommunikation och klimat LKAB i meddelandet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.188