23948sdkhjf

Jobbar med hänsynshierarkin

Gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald fick pris av Swedish mining innovation. Men vad är färdplanen egentligen?

Swedish mining innovation som delar ut priset har intervjuat Linda Bjurholt som är miljöchef på LKAB och som som varit ordförande i styrgruppen för projektet.

Den heter Mining with nature och det är en färdplan för biologisk mångfald.

– Färdplanen handlar om att vi i gruvbranschen i Sverige ska bidra till en ökad biologisk mångfald innan 2030. Vi gör det här tillsammans för att vi tycker att det är viktigt. Vi kan stötta och hjälpa varandra och vi vill vara transparenta med hur vi jobbar. Vi hoppas också kunna inspirera andra nationellt och internationellt att göra samma sak, förklarar Linda Bjurholt för Swedish mining innovation.

Hon menar att det finns många klimatfärdplaner men att de inte hanterar förlusten av biologisk mångfald – en förlust som forskning visar är ett hot mot välfärden och som man vet hänger ihop med klimatkatastrofen.

– Vi vill verkligen kraftsamla arbetet med att bevara och öka den biologiska mångfalden där vi verkar. Gruvnäringen behöver ta mark i anspråk för att kunna bedrivas och vi vill kunna göra det på ett sätt som är optimalt för miljön omkring oss. Vi behöver systematisera arbetet och jobba med hänsynshierarkin på bästa sätt – undvika, minimera, restaurera och kompensera för påverkan.

Hon berättar också att sedan färdplanen lanserades förra året pågår flera initiativ att utveckla mätmetodik och praktiska metoder för att bidra till en ökad mångfald.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.25