23948sdkhjf

Här finns de kritiska råmaterialen

I projektet Frame där Sveriges geologiska undersökning, SGU deltagit har man kartlagt var de kritiska råmaterialen finns i Europa.

Det EU-finansierade projektet Forecasting and assessing Europes strategic raw materials needs, Frame hade som mål att utveckla kunskapen om geologi, bildningsmiljöer och tillgångar av kritiska material i EU och bedöma områden inom EU där kritiska material kan förekomma, berättar SGU på sin hemsida.

Vad är det mest förvånande som kommit fram i projektet?

– Bland de viktigaste resultaten är att mineralinformation från de flesta europiska länder nu finns nu med. Det finns nya kartor så kallade Favourability maps för några av de kritiska mineral och metaller där den geologiska potentialen i Sverige bedöms som god till exempel sällsynta jordartsmetaller, kobolt, grafit, litium och tantal, berättar SGU för Metal supply.

Det är inte bara Sverige som visat sig ha god potential – europeiska havsbottnar har mycket att erbjuda.

– På europeiska havsbottnar finns bland annat stora mängder kobolt, litium, tellur, mangan och sällsynta jordartsmetaller och havsområdena representerar nya intressanta prospekteringsområden för kritiska mineral och metaller. Ny information om till exempel grafit, litium, kobolt har rapporterats in till EU-kommissionen.

Ett annat viktigt resultat SGU nämner för oss är att mer detaljerad information om niob-tantal mineraliseringar är framtagen genom fallstudier som omfattade undersökningar och analyser från Sverige och Spanien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.13