23948sdkhjf

De kan vinna Swedish mining innovation award

Det är tre finalister som tävlar om att vinna årets Swedish mining innovation award – priset som belönar en innovation eller ett projekt av stor betydelse för gruv- och innovationssverige.

Priset delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish mining innovation.

– Våra finalister speglar bredden av svensk gruvinnovation och hur branschen arbetar inom en mängd områden, samtliga nödvändiga för att nå de högt ställda målen kopplade till hållbarhet och konkurrenskraft. Två av finalisterna är tydliga vägvisare i ett globalt perspektiv, och den tredje är en lösning kopplat till personsäkerhet som kan tillämpas i väldigt många gruvor världen runt oavsett teknikmognad. Samtligt är utmärkta exempel på svensk gruvinnovation, säger Jenny Greberg, programdirektör för Swedish mining innovation, och tillika juryns ordförande i ett meddelande.

Och finalisterna är:

Retenua för deras robusta lösning som ökar säkerheten runt autonoma fordon under jord. Tekniken består enkelt förklarat av en lösning för att detektera personer genom att se reflexer. Man gör detta med hjälp av en IR-kamera och AI-driven smart visionsteknologi. 

Hybrit, som är ett samverkansprojekt mellan LKAB, Vattenfall och SSAB för världens första vätgasreducerade järnsvamp. Målet är koldioxidfri stålproduktion, ända från gruva till färdigt stål, och den vätgasreducerade järnsvampen är avgörande för att skapa en helt fossilfriprocess. Det här är en del av en lösning på ett problem som är i globalt fokus, industrins påverkan på klimatet.

Den tredje finalisten skiljer sig från de mer tekniska innovationerna och är gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald. Den branschgemensamma färdplanen är en innovation i sig då den är den första i sitt slag. Även om vi i Sverige idag har över 20 färdplaner för klimatfri konkurrenskraft inom vitt skilda branscher fanns inget liknande initiativ i fråga om biologisk mångfald. Färdplanen går under namnet Mining with nature och arbetet med att ta fram den har letts av branschorganisationen Svemin.

Den slutliga vinnaren av Swedish mining innovation award kommer att koras på Svemins höstmöte på Nalen i Stockholm den 18 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095