23948sdkhjf

Schaeffler köper fossilfritt stål av H2GS

100 000 ton stål som produceras praktiskt taget koldioxidfritt med användning av väte – det är vad fordons- och industrileverantören Schaeffler ska köpa av H2 green steel. Varje år. Avtalet gäller från 2025.

Avtalet är långsiktigt och omfattar leverans av bandstål. Det beställda gröna stålet ska minska Schaefflers koldioxidutsläpp med upp till 200 000 ton per år. Avtalet är ett första stort steg för att göra Schaefflers leveranskedja koldioxidneutral till 2040.

– Stålinköp är strategiskt viktiga för Schaeffler, säger Andreas Schick, Chief operating officer på Schaeffler i ett meddelande och fortsätter:

– Vi bearbetar en betydande mängd stål och ser detta som en avgörande drivkraft för att stödja avkarboniseringen. Redan idag förlitar sig Schaeffler alltmer på stålproduktionsprocesser med låga koldioxidutsläpp bland sina leverantörer. En väsentlig del är också användningen av den cirkulära ekonomin, som vi vill genomföra konsekvent.

H2 green steel, H2GS grundades 2020 och siktar på att producera fem miljoner ton praktiskt taget koldioxidneutralt stål årligen i Sverige till 2030.

– Vi är mycket glada över att ha hittat en global och erfaren partner i Schaeffler, för att stödja oss i vårt mål att minska koldioxidutsläppen i stålindustrin och med vilka vi kan arbeta för att göra världen mer hållbar för framtiden, säger Henrik Henriksson, vd för H2GS i meddelandet.

Produktionen av stål utan koldioxid realiseras av H2GS genom användning av metoden för direktreduktion, där väte som producerats från förnybar energi används istället för kokskol, vilket möjliggör en 95-procentig minskning av de koldioxidutsläpp som producerats med tidigare metoder.

Grundare och majoritetsägare i H2GS är Vargas Holding, en medgrundare och storägare i den svenska battericellstillverkaren Northvolt.

Klaus Rosenfeld, vd för Schaeffler avslutar meddelandet:

– Användningen av grönt väte för direktreduktion av järnmalm är en avgörande komponent för att göra stål rent och hållbart i framtiden. Vätgas är ett viktigt teknik- och tillväxtområde för Schaeffler. Mot denna bakgrund är partnerskapet med H2greensteel ett mycket viktigt steg för oss för att främja hållbarhetsfrågan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny exportgaranti ska främja fler gröna affärer
Industrins orderingång ökade i december
Elmia Produktionsmässor får två nya generaler
Tull på ryskt aluminium på 200 procent kan införas i USA
Ytskyddsdagarna: "Inspektera i tid kan vara avgörande"
Utställning om grön omställning
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.222