23948sdkhjf

Miljardinvestering i Tata Steels stålverk

Den indiska stålkoncernen Tata Steel har invigt en ny anläggning för stränggjutning i i nederländska IJmuiden.

Med en nota på 2,2 miljarder kronor är det Tata Steels hittills största och viktigaste investering i sina produktionsanläggningar i IJmuiden under 2000-talet, berättar företaget. 

Tata Steels stålverk i IJmuiden producerar mer än sju miljoner ton stål årligen. Stålet används främst inom fordons-, bygg-, maskin- och förpackningsindustrin.

Den tredje gjutmaskinen togs i bruk för några veckor sedan och förenar sig med de två övriga gjutmaskinerna som installerades på åttiotalet.

Byggplatsen för den tredje gjutmaskinen är 40 meter bred och 195 meter lång och installationen är placerad i en fjorton meter djup grop. Gropen grävdes ut medan de två gjutmaskinerna strax intill fortsatte att producera.

Åttahundra lastbilar fulla med betong behövdes för att lägga grunden och cirka två miljoner kilo stål användes.

– Den nya anläggningen möjliggör produktion av ett ännu bredare utbud av innovativa stålprodukter, inklusive höghållfast och ultrahöghållfast stål. Biltillverkare kan till exempel använda dessa stålprodukter för att bygga lättare, mer bränsleeffektiva och säkrare fordon. Den nya installationen kräver också mycket mindre personal eftersom stora delar av processen är automatiserad, förklarar Huib Simon, marknadschef för tekniksektorn hos Tata Steel i ett meddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.156