23948sdkhjf

På tal om ståltullarna

Det är inte helt enkelt att beskriva vad som händer med ståltullarna mellan EU och USA. Vi har tagit hjälp av Mathias Ternell som är handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

För det var ju så att USA under president Trumps tid införde tullar på import av stål och aluminium. EU svarade med att höja tullar på ett stort antal produkter från USA, bland annat järn och stål.

I veckan kom så besked om att USA kommer tillåta tullfri import av stål och aluminium från EU och att EU kommer att avbryta relaterade tullar på amerikanska produkter.

Men när och gäller det alla tullar?

– Vi har inga detaljer kring förslaget ännu mer än att det förefaller som USA kommer att avveckla ståltullarna på allt stål från 2018 mot EU och ersätter dessa med en så kallad tullkvot, berättar Mathias Ternell för Metal supply och förklarar vidare:

– En sådan innebär att en viss mängd import kommer in tullfritt men om importvolymen överstiger den angivna kvoten påförs en tull, i det här fallet på 25 procent.

Han skickar också med en länk till uttalanden han gjort på Jernkontorets hemsida.

– Ståltullarna försvinner inte helt, men det här är helt klart ett steg i rätt riktning. USA är en av de viktigaste marknaderna för export från svensk stålindustri utanför Europa, säger han där.

Det står också att USAs tullfria importkvot bara ska gälla stål som till 100 procent är framställt inom EU. 

Och vad gäller taket för tullfria exportvolymer säger han där:

– Det talas om att taket kommer vara en bra bit lägre än vad EU exporterade till USA före 2018. För volymer som överskrider taket kommer en tull att läggas på, 25 procent för stål och 10 procent för aluminium.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Åsikter om Kaunis Irons dom
Ökad kapacitet för SSAB i Virsbo
Ukrainas metallreserv nu i ryska händer
SSAB agerar efter klagomål från grannarna
MID 2022: Bland utställarna
Nästa stora kris kan vara på gång
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172