23948sdkhjf

SSAB ger röst åt fossilfritt stål

SSAB kommer att delta i möten i samband med FNs klimatförhandlingar vid COP26 i Glasgow för att lyfta vikten av effektiva ramverk för industrins omställning som stödjer möjligheten att uppnå FNs klimatmål.

– Vi är på klimatmötet i Glasgow för att visa att det både är möjligt och nödvändigt att ställa om stålindustrin och i princip eliminera koldioxidutsläppen vid produktion av stål. Men för att stödja en snabb och rättvis omställning med möjlighet att nå FNs klimatmål behövs kraftfulla beslut av stats- och regeringscheferna på COP26. Vi behöver sätta ett pris på koldioxidutsläpp globalt och vi behöver ramverk som stödjer goda och lika förutsättningar för omställning, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB.

Stålföretaget SSAB, gruvföretaget LKAB och energiföretaget Vattenfall skapade Hydrogen breakthrough ironmaking technology, Hybrit 2016 med mål att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. Istället för kokskol och andra fossila bränslen ska vätgas och fossilfri el användas.

I juni 2021 kunde de tre bolagen visa upp världens första vätgasreducerade järnsvamp producerad i Hybrits pilotanläggning i Luleå. Järnsvampen har därefter använts för att producera stål med Hybrit-teknik.

SSAB planerar att producera fossilfritt stål i kommersiell skala år 2026.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.187