23948sdkhjf

Vinnaren av Stålbyggnadspriset 2021

Vinnaren av det ärofyllda Stålbyggnadspriset är Sofias bro på Sofiero. Bron, som invigdes 2018, knyter samman slottparkens olika delar. Vi har pratat med Sofieros trädgårdschef, Mikael Löfving.

Stålbyggnadspriset delas ut vartannat år av Stålbyggnadsinstitutet. Priset uppmärksammar byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen. 

Sofias bro konkurrerade med sex nominerade och tre finalister, men knep till sist hem priset. Att de skulle bli vinna, eller ens bli nominerade till priset, var en förvåning.

- Vi blev verkligen förvånade. Det var arkitektfirman som hade lämnat in nomineringen. Jag har själv tyckt att bron är unik och fantastiskt fin och borde vara värd något pris. Men jag kände inte till att Stålbyggnadspriset fanns, säger Mikael Löfving, trädgårdschef på Sofiero till Metal supply.

Han fortsätter:

- Vi är mycket glada och stolta över vår bro och detta pris är en bekräftelse att även byggbranschen ser storheten i den, i det här sammanhanget lilla bron. Det är en fascinerande bro som både sticker ut i sig själv samtidigt som den smälter in i omgivningen på ett mycket fint sätt.

Vinnaren presenterade på Stålbyggnadsdagen i Stockholm 28 oktober. Mikael Löfving från Helsingborg arena & Scen samt Torgny Johansson från Helsingborgs stad var med och tog emot priset tillsammans med arkitektbyrån Dissing + Weitling.

Vad innebär detta för Sofiero?

- Det väcker en uppmärksamhet som så klart är positiv för ett besöksmål som Sofiero, det är särskilt roligt när vi uppmärksammas i en bransch där vi inte är så välkända. Förhoppningsvis lockar det besökare att uppleva vår fantastiska park, att se bron och Rhododendronravinen ur ett nytt perspektiv, säger Mikael till Metal supply.

Stålbyggnadsinstitutets motivering

En elegant bro som är perfekt inpassad på sin plats över en djup bäckravin i Sofiero slottspark. Brobanan kröker sig i en öppen s-form, och ansluter till parkens slingrande stigar. Bron ger en illusion av att den böjer sig i sidled, men dess konstruktiva lådbalk är spikrak. Med utnyttjandet av balkens vridstyvhet har man kunnat bygga en strukturellt enkel konstruktion, samtidigt som alla uppfattar bron som slingrande. 

Konstruktionen är kongenial med form och funktion, och lika vacker för den som går över bron, som för den som betraktar den underifrån. Här har stålets möjligheter tagits väl tillvara. Brons hela gestalt, de smäckra och eleganta detaljerna, vittnar om hur bra det kan bli när arkitekt och konstruktör har arbetat tillsammans från skiss till genomförande. 

Fakta om Sofias bro

Total längd: 57,3 meter
Bredd:

2,6 meter
Vikt: 40 ton
Högsta höjd: 12 meter
Konstruktionstyp: balkbro
Längsta brospann: 56,8 meter
Material: stål
Arkitektkontor: Dissing + Weitling
Konstruktör: Schlaich Bergermann Partner
Byggentreprenör: Bladt Industries                                                                                        Byggår: 2017-2018
Invigning: april 2018

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.157