23948sdkhjf

Bakterien äter metall

Forskaren har hittat en organism som snabbt bryter ner metall. Förhoppningen är att metoden ska kunna bryta ner gruvindustrins övergivna utrustning. 

Svårtacklade miljöproblem är något som hör till gruvindustrin. Företaget Rudanac Biotec hoppas att en del av problemet ska kunna tas hand om av en metallätande bakterie. Bakterien är Leptospirillum, skriver Phys.Org.

Vanligtvis hittas bakterien på cirka 4 200 meters höjd i Tatio-gejsrarna. Organismen påverkas inte av att den sura miljön har en hög metallhalt. 

Forskaren Nadac Reales driver Rudanac Biotec samlade in bakterien och tog med den till ett laboratorium. Under två års tid har hon genomfört olika tester. 
Bakteriekoncentrationen har visat sig kunna bryta ner en spik på tre dagar.  

Förhoppningen är att bakterien ska kunna bryta ner gruvindustrins övergivna utrustning, som idag av olika skäl inte kan smältas ned. Forskaren hävdar att bakterien är ofarlig för både människa och miljö.

Gruvindustrin visar intresse för lösningen, men enligt forskaren saknas det pengar för att kunna genomföra test som visar hur bakterien kan bryta ner större strukturer. Vätskan som blir kvar ett nedbrytningen, kan användas av gruvindustrin för en mer miljövänlig utvinning av koppar ur malmen. 

Chile är världens största kopparproducent och bakterien är något som skulle kunna motverka miljöproblem vid gruvbrytning. CNN Chile rapporterar om forskningen. 

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.161