23948sdkhjf

Rekordresultat för SSAB

När SSAB summerar årets tredje kvartal kan de konstatera att rörelseresultatet blev ett rekordresultat för ett enskilt kvartal. Dessutom kan omställningen gå fortare.

– Under det tredje kvartalet 2021 hade SSAB en fortsatt stark resultatutveckling. De höga stålpriserna i kombination med en stark och stabil intern prestation gjorde att vi överträffade rekordnivån från föregående kvartal, trots de planerade underhållsstoppen. Under kvartalet producerade SSAB världens första fossilfria stål och levererade det till Volvo group. Vi tecknade även ett antal nya samarbetsavtal för fossilfritt stål, bland annat med Mercedes Benz, kommenterar SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist och fortsätter:

– Rörelseresultatet för tredje kvartalet 2021 ökade till 5 800 miljoner kronor från förra årets minus 973 miljoner, ett rekordresultat för ett enskilt kvartal.

Intäkterna uppgick till 25 220 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 14 481 miljoner.

Det operativa kassaflödet ökade till 3 478 miljoner kronor i jämförelse med förra årets 313 miljoner.

Framåt ser det också ljust ut.

– Blickar vi framåt så bedömer vi att fjärde kvartalet kommer att utvecklas väl, delvis mot bakgrund av att våra stålpriser realiseras med en viss eftersläpning jämfört med spotmarknaden. Det finns dock en osäkerhet i efterfrågan på den europeiska marknaden, bland annat beroende på halvledarbristen som påverkar framförallt fordonsindustrin.

Dessutom kan omställningen till fossilfri produktion gå snabbare än tidigare förväntat.

– Under året har SSAB befäst positionen som ledande kraft i stålindustrins gröna omställning. För första gången någonsin reducerades järnmalm i pilotskala med 100 procent fossilfri vätgas. Det första stålet valsades under tredje kvartalet och levererades till Volvokoncernen. Kundernas stora intresse gör att vi undersöker förutsättningarna för att ställa om till fossilfri produktion tidigare än ursprungsplanen. En förutsättning är dock att samhället kan säkerställa kraftöverföring, effektiva tillståndsprocesser och en spelplan med lika villkor, både inom och utanför Europa, avslutar Martin Lindqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.188