23948sdkhjf

Hon ska hjälpa vid tillståndsprocesser

Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, Rise gör en strategisk satsning på tillståndsprocesser.

De menar att omställningen till ett mer hållbart samhälle ställer krav på mer effektiva processer för miljötillstånd. Därför har Rise nu rekryterat Anna Månsson som expert inom tillståndsprocesser. Dessutom rekryterar de till ytterligare tjänster inom området tillståndsprocesser.

Vi frågar Anna Månsson vad det första hon vill ta tag i på nya tjänsten är?

– Frågor om tillståndsprocesser är aktuella inom flera av Rise olika verksamhetsområden, till exempel inom bygg-, gruv-, mineral-, och vattenområdena. Jag kommer att vara ett stöd såväl internt inom Rise som i externa forskningsprojekt och uppdrag. Till exempel är Rise aktivt inom arbetet mot klimatneutralitet. För att lyckas kommer det att krävas transparenta, effektiva tillståndsprocesser och att motstridiga mål kan hanteras. Här ser jag fram mot att bidra tillsammans med övriga kompetenser inom Rise, berättar Anna Månsson för Metal supply.

Anna Månsson har nästan 20 års erfarenhet av frågor inom miljöprövning och prövning av överklagade kommunala beslut enligt miljöbalken och plan- och bygglagen. Hon har tidigare haft tjänsten som jurist och ordförande i Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen Skåne.

Närmast kommer hon från ett uppdrag som utredningssekreterare i Miljöprövningsutredningen, M2020:06 inom Regeringskansliet. Miljöprövningsutredningen har i uppdrag av regeringen att se över det nuvarande systemet för miljöprövning och lämna förslag på ändringar och åtgärder för att uppnå en modernare och mer effektiv miljöprövning.

Hur kommer ditt arbete förändras på Rise från det uppdrag du har idag?

– I mitt tidigare uppdrag som ordförande i miljöprövningsdelegationen arbetade jag med att tillämpa gällande lagstiftning. I mitt nuvarande uppdrag som utredningssekreterare arbetar jag med att föreslå förändringar i gällande lagstiftning för att uppnå en modernare och mer effektiv miljöprövning. I min roll på Rise kommer jag att arbeta med att öka kunskapen om tillståndsprocesser såväl internt som externt och också arbeta i forskningsprojekt och uppdrag med syfte att föreslå en utveckling av tillståndsprocesser mot att bli mer effektiva och förutsebara. Samhället står inför många utmaningar där just transparenta, effektiva och förutsebara tillståndsprocesser är en nyckel till framgång, berättar Anna Månsson.

– Vi är glada över att välkomna Anna till Rise. Med Anna hos oss kommer vi att kunna erbjuda våra kunder hög juridisk kompetens inom nya och, för många kunder, mycket angelägna områden, säger Peter Utgenannt, enhetschef Infrastructure management, Rise.

Tillståndsprocesser kan vara väldigt komplexa och ha långa handläggningstider. Den genomsnittliga tiden för att få ett miljötillstånd är idag fyra år. För större verksamheter och investeringar kan handläggningstiderna vara upp mot tio år och ansökningshandlingarna upp mot tusen sidor. Som oberoende tredje part satsar Rise på att utveckla forskning och tjänster kring tillståndsprocesser för att stödja samhälle och svenskt näringsliv.

– Rise har en unik roll där vi stöttar samverkan mellan myndighet och industri. Vi är en oberoende facilitator med bred kompetens inom många områden. Nu söker vi fler till vårt team. Vi ser ett ökat behov av våra tjänster och rekryterar ett flertal personer som vill vara med och utveckla branschen och skapa möjligheter för ett mer innovativt och hållbart näringsliv och samhälle, säger Elenor Bernelow Loyd, avdelningschef Infrastruktur och betongbyggande på Rise.

Anna Månsson tillträder sin nya roll den 1 november. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.156