23948sdkhjf

Med koppar i 3d-printern

Vad var det första ni lyckades skriva ut i koppar? – Bra fråga! Jag frågade precis mina kollegor och de första komponenterna som vi har skrivit ut från koppar var troligtvis, på grund av vårt moderbolag Phoenix Contact, elektroniska komponenter som strömstänger, berättar Mona Ohms som är Marketing manager på Protiq för Metal supply.

Redan 2013 började Protiq att använda en innovativ koppar/zink-legering vid additiv tillverkning. Nu har det tyska företaget tagit det ett steg längre och printar i 100 procent ren koppar. Detta skapar möjligheter att exempelvis printa effektiva induktorer och värmeväxlare.

Vi försöker alltid att möta marknadens behov och leva efter mottot När det inte går att göra, gör det. Om du inte gör det, finns det inte. Att kunna printa i koppar öppnar helt nya användningsområden och marknader för additiv tillverkning, säger Stefan de Groot, teknisk chef och projektledare för additiv tillverkning på Protiq.

Protiq förklarar vad som är nytt. Hittills har det endast varit möjligt att använda legeringar med ett lågt kopparinnehåll vid additiv tillverkning. Ren koppar har nämligen en betydligt högre konduktivitet – både elektrisk och termisk – ­än de legeringar som traditionellt har använts vid additiva processer. Med andra ord, en reducerad mängd koppar innebär lägre konduktivitet – vilket i sin tur begränsar användningsområdet.

– Vår innovation gör att additiv tillverkning nu mycket väl kan möta kraven från kunder inom elektronik, verktygsmaskiner, fordon och elektromagnetisk induktion, säger Stefan de Groot.

Förutom koppar/zink-legering och ren koppar kan Protiq även 3d-printa med Zamak 5, en legering med zink som bas och något av ett standardmaterial vid zinkgjutning av stora kvantiteter.

– Protiq är den första leverantören i världen som har tagit fram en process för additiv tillverkning av materialet Zamak 5. Genom att 3d-printa med Zamak 5 går det att komma bort från långa produktionstider och höga kostnader vid zinkgjutning. Därmed kan prototyper och små serier produceras till jämförbart låga priser, säger Stefan de Groot.

Konstruktionerna i koppar från Protiq finns att se på Elmia Subcontractor, den 9 till 12 november.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.147