23948sdkhjf

Så doftar – stål

Steel by Naim – så heter en parfym som designern Naim Josefi och parfymören Linda Landenberg Holst tagit fram tillsammans med Jernkontoret. Parfymen beskrivs ha noter i doften av aldehyd, viol, metall, svartvinbär, tränoter, patchouli och olibanum. 

Doften kan också beskrivas som ett sätt att tänja gränserna. Svensk järn- och stålindustri måste vara beredd att tänja på gränserna, för att klara klimatutmaningen och för att behålla positionen som ledande stålnation i världen, menar Jernkontoret.

– Utvecklingen av ståldoften har vi stöttat för att idén tänjer på gränsen för vad som är möjligt. Att tänja på gränsen måste vi vara beredda att göra hela tiden, både för att klara klimatutmaningen och för att behålla vår position som ledande stålnation i världen, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Skaparen Naim Josefi använder ytterligare andra ord när han beskriver doften.

– Steel by Naim är en doft som inspireras av den skandinaviska stjärnbeströdda midnatten och det kalla svenska stålet. I den lilla flaskan finns dessutom en vacker tråd av rostfritt stål från Outokumpu i Fagersta, en ekertråd som vanligtvis används till högkvalitativa cyklar, berättar Naim Josefi, modeskapare och stålentusiast.

Det är som en hyllning till stålet för Jernkontoret beskriver att stål finns överallt och att efterfrågan på stål ökar i världen. 

– Järn- och stålföretagen i Sverige ligger i framkant när det gäller de teknikskiften som krävs för att minska våra koldioxidutsläpp och bli fossilfria. När vi visar att det är möjligt då inspirerar vi både stålindustrin globalt och andra industrier, avslutar Gert Nilson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.16