23948sdkhjf

Ståltillverkningen olönsam på grund av energipriserna

UK Steel är en division inom den brittiska stålindustrins branschorganisationen, Make UK. Nu varnar de för att det kan bli svårt med ståltillverkningen framöver.

Gareth Stace är generaldirektör för UK Steel och så här kommenterar han de senaste elprisökningarna som har påverkat brittiska ståltillverkare:

– Dessa utpressande priser tvingar vissa brittiska ståltillverkare att avbryta sin verksamhet under perioder då energikostnaden anges i tusentals per megawattimme  – förra året var priserna ungefär 50 pund per megawattimme. Även med den globala stålmarknaden som är så livlig som den är, gör dessa iögonfallande priser det omöjligt att lönsamt tillverka stål vid vissa tider på dygnet och natten.

– Medan priserna har stigit i hela Europa har grossistpriserna fyrdubblats i Storbritannien och bara tredubblats i Tyskland, när man redovisar för koldioxidkostnader. Detta förvärrar den redan grovt ojämlika elprisskillnaden mellan brittiska ståltillverkare och våra europeiska konkurrenter.

– Regeringen och Office of gas and electricity markets, Ofgem måste vara beredda att vidta åtgärder eftersom situationen fortsätter. Spotpriser på över 2 000 pund per megawattimme är tecken på en ohälsosam energimarknad. Elpriserna stiger under vintermånaderna, därför blir situationen mer angelägen för varje dag. 

Hur ser det då ut i Sverige? Vi hör med den svenska järn- och stålindustrins branschorganisationen, Jernkontoret.

– I Sverige är det framförallt de stora variationerna i elpris som är problemet och då med höga priser i södra Sverige.

– Företagen följer elprisvariationerna och kan i vissa fall dra ner på produktion om priset är för högt. Det fungerar ju om man har överkapacitet men inte om orderboken är full. Det finns naturligtvis också en oro för hur framtiden ska utvecklas, berättar Helén Axelsson som är energi- och miljödirektör på Jernkontoret för Metal supply.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.156