23948sdkhjf

Världens största 3d-skrivare för metall

GE vill printa gjutformar till sitt havsbaserade vindkraftverk Haliade-X. För att göra detta måste bolaget bygga en enorm 3d-skrivare.

Brittiska Dogger Bank Wind Farm ska kunna försörja upp till sex miljoner hushåll med produktionskapacitet på 3,6 GW. Parken blir därmed den största havsbaserade vindkraftsparken. Den baseras på General Electrics Haliade X. Vindkraftverkets höjd är 248 meter och har en rotor med en diameter på 220 meter.

Genom additiv tillverkning ska produktionen av vindkraftverket påskyndas. Det meddelar Offshore Wind. GE Renewable Energys tanke är att skriva ut sandformar som sedan ska användas för att gjuta delar till metallhöljet som täcker vindkraftverkets maskinhus. 
Enligt GE så kommer detta förkorta processen från tio till två veckor. 

Metalldelarna är minst sagt komplicerade att skapa. De kan ha en diameter på upp till 9,5 meter och en vikt som överstiger 60 ton. För att kunna tillverka dessa metalldelar ska GE utveckla världens största 3d-skrivare. 

– Den här tillverkningstekniken, som saknar motstycke, förändrar spelplanen när det kommer till effektivitet i produktionen, och gör det möjligt att lägga tillverkningen lokalt i högkostnadsländer – vilket är en avgörande fördel för våra kunder som vill maximera den ekonomiska utveckling som havsbaserad vindkraft levererar lokalt, säger Pablo Cilia, som leder arbetet med additiv teknik vid GE Renewable Energy till Offshore Wind. 

Själva gjutningen görs av Fraunhofer IGCV, Institut für Gießerei-, Composite- und Verarbeitungstechnik, med kringliggande materialteknik och digitala processer.
Projektet förväntas sjösättas under det tredje kvartalet i år. De första skrivartesterna genomförs under första delen av år 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.047