23948sdkhjf

Testbädd för fossilfritt stål

– Vi vill att Norrbotten ska bli en testbädd för hela EU för utveckling av det gröna fossilfria stålet, eftersom här finns alla förutsättningar. Vi vill skapa en fysisk miljö där företag, akademi och andra organisationer kan samverka vid utveckling och tester kring framställning av grönt stål både vad gäller tjänster, processer och organisatoriska lösningar, säger Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande (S) i Boden.

Bodens och Luleås kommunalråd gör gemensam sak och har skrivit brev till statsminister Stefan Löfven. De vill nämligen göra Norrbotten till ett naturligt centra och testbädd för den fortsatta utvecklingen av det gröna fossilfria stålet.

Bakgrunden ligger i de massiva nyindustriella satsningarna i Norrbotten med runt 700 miljarder i investeringar det närmaste decenniet, berättar de och ger exempel både på satsningar och vad de kan innebära.

H2 Green Steels satsning på ett grönt integrerat stålverk i Boden, SSABs omställning i Luleå, LKABs i Malmfälten och Luleå och Hybritprojektet i Gällivare gör Norrbotten till den naturliga arenan för den fortsatta, viktiga vidareutvecklingen av ett svenskt högkvalitativt grönt stål. Här finns traditionen, kompetensen, forskningen och nytänkandet.

– Under Sveriges EU-ordförandeskap första halvåret 2023 föreslår vi en europeisk högnivåkonferens om fossilfritt stål i Luleå och Boden. Med ett event på den nivån är vår ambition att öka kunskapen och efterfrågan i EU kring fossilfritt stål och samtidigt bekräfta bilden av Sverige som en ledande nation och innovationsland i den gröna samhällsomställningen, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande (S) i Luleå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.194