23948sdkhjf

Röhm visar klämkraft på EMO

Just nu pågår EMO 2021, en mässa för metallbearbetningsindustrin den 4 till 9 oktober i Milano.

Spänningsteknikspecialisten Röhm visar upp iJaw på EMO.

iJaw ska göra att klämkraften kan mätas i realtid under bearbetning. Vanligtvis bestäms fastspänningskraften av maskinverktygsoperatören och är en erfarenhetsfråga, berättar de.

Fel vid bearbetning på grund av felaktig klämkraft eller förlust av arbetsstycke är på så sätt förprogrammerade. 

iJaw integrerar sensorteknologi för klämkraftsmätning och trådlös dataöverföring i en fullfjädrad klämkäke.

Mätningen sker direkt vid klämpunkten till arbetsstycket, dataöverföringen till en gateway ska använda sig av den kommande branschstandarden IO-Link Wireless.

Gatewayen ska kunna anslutas till maskinstyrsystemet via det integrerade Profinet -gränssnittet och/eller sända data till ett moln via det integrerade LAN -gränssnittet.

– Vi har identifierat sju väldigt olika scenarier där iJaw erbjuder ett betydande mervärde. De tre första scenarierna handlar om känslan före och under bearbetning. Före bearbetning hjälper iJaw att mata in arbetsstycken och sätta fast klämsystemet. Om fel uppstår avviker de uppmätta klämkrafterna från målvärdena och en manuell eller automatiserad reaktion kan initieras. Vid bearbetning kan för höga klämkrafter – risk för skada på arbetsstycket och för låga spänningskrafter – otillräckliga hållkrafter fram till utkastet av arbetsstycket detekteras,  säger Claus Faber, chef för produktledning och marknadsföring på Röhm och fortsätter:

– Ytterligare tre scenarier erbjuder lösningar för utvärdering av serier och seriemätningar. Här kan förändrade klämkrafter användas för att upptäcka trender i ett tidigt skede. Detta inkluderar tidig upptäckt av kommande underhåll för att bibehålla klämkraften eller slitage på verktyg. Avslag kan redan identifieras i bearbetningsprocessen, det vill säga under tillverkningen.

– I det sista scenariot ser vi främst dokumentation. Å ena sidan är detta mycket intressant för komponenter som kräver dokumentation – till exempel inom rymdteknik – men också för produkt- och processoptimeringsuppgifter. Om jag vill veta igen efter en längre tid hur en komponent tillverkades kan jag undersöka tillverkningssituationen i data i molnet. IJaw arkiverar maskinens fingeravtryck så att säga. Men vi är säkra på att det kommer att finnas en mängd andra applikationer från våra kunder. Vi kommer inte ens tänka på de flesta av dem i ens de mest intensiva brainstormingsessionerna. 

Utvecklingspartners är maskinverktygstillverkare DMG Mori, WFL Millturn och EMCO.

I Milano ska intresserade besökare kunna uppleva iJaw i aktion på en specialutvecklad demonstrator. Demonstratorn består av en kraftchuck med käftarnas snabbväxlingssystem av typen Duro-A RC i storlek 315 från Röhm.

Läs mer om: EMO
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172