23948sdkhjf

Konkurserna ökar för första gången i år

19 procent fler aktiebolag tvingades i konkurs i september i år jämfört med förra året.

856 anställda drabbades när 426 aktiebolag gick i konkurs – hårdast drabbad är byggbranschen.

Erlandssons Bygg med 78 anställda är de med flest medarbetare.

– Erlandssons Bygg var den största arbetsgivaren i konkurs, men majoriteten av bolagen har betydligt färre anställda, en hel del noll anställda, berättar Creditsafe för Metal supply.

Åtta månader i rad har kreditupplysningsföretaget Creditsafe rapporterat om minskade konkurser och historiskt låga nivåer. Denna månad ökar konkurserna för första gången under 2021. 

– Detta är tyvärr en väntad uppgång. Så låga nivåer som vi haft senaste året går inte att ligga kvar på över en längre tid. Vi räknar med ökade konkurstal även kommande månader, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe och fortsätter:

– Vi blir inte förvånade om detta är slutet på den nedåtgående trend vi sett sedan mitten på pandemin. Det återstår att se hur sista kvartalet utvecklar sig. Vi följer konkursutvecklingen noga i alla våra skandinaviska länder.

Bland månadens största konkurser finns flera byggföretag. De tre största sett till omsättning är alla inom byggbranschen - Erlandsson Bygg i Stockholm AB med 883 miljoner i omsättning, följt av Fagerheim Dalarna AB och Byggnadsfirman PME AB. Ytterligare fyra företag från bygg- och entreprenadbranschen finns på topplistan.

Medelomsättningen för alla konkursade företag denna månad var 8,3 miljoner.

Antalet nyregistrerade aktiebolag är nu uppe i 41 639 under detta år. Det är fem procent fler nya företag jämfört med förra året och hela 32 procent fler jämfört med 2019, innan pandemin startade.

Creditsafes konkursstatistik omfattar svenska aktiebolag. Konkursstatistiken mäts från den första till sista dagen varje månad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172