23948sdkhjf

Han väljer aluminium framför allt annat

Robert Persson är plåtslagare och har drivit sitt företag Rydebäcks Plåtslageri sedan 2004.

I 17 år har han arbetat ensam i företaget. Och många stora projekt har det blivit. Han anser själv att han har en förmåga att ta sig vatten över huvudet.

Planen var aldrig att driva eget. Robert Persson var först anställd som plåtslagare. Det var slumpen som gjorde att det förändrades. När hans chef plötsligt gick bort kände Robert Persson att han aldrig skulle kunna få en lika bra chef igen, eller hitta en arbetsplats där han trivdes lika bra. Då bestämde han sig för att starta eget istället.

När han startade företaget 2004 hette det Robbans Plåtslageri. För knappt ett år sedan flyttade han till Rydebäck utanför Helsingborg och bytte namn till Rydebäcks Plåtslageri.

– Jag vinner nog mina jobb på att jag är så effektiv. Jag är där för att jobba och ingenting annat. Fikapauserna blir inte heller så långa när man är själv, säger Robert Persson.

Ett projekt som egentligen var alldeles för stort för att tacka ja till var gamla Hotell Öresund i Landskrona. Ett projekt som senare utsågs till Årets Plannjatak 2020.

– Det är ett stort projekt som är otroligt roligt. Det är kanske fem gånger större jämfört med de projekt som jag borde tacka ja till. Hade det inte varit för att det såg så roligt ut hade jag aldrig tackat ja, men jag såg direkt att detta skulle bli ett roligt projekt. Det är ett komplicerat tak, det ska vara så svårt som möjligt, då är det som roligast, säger Robert Persson.

På det gamla hotellet användes mörkröd, skogsgrön och vit plåt i aluminium från Plannja. Robert Persson hyllar aluminium som material och säger att han uteslutande arbetar med aluminium om inget annat står föreskrivet i handlingarna. Han berättar att många tycker aluminium är svårt att bearbeta – man kan inte vara oförsiktigt för då riskerar plåten att spricka.

Under arbetet på gamla Hotell Öresund fick han hjälp av plåtslagaren Robert Fridh under ett par veckor, och Jon Svensson under en större del av projektet. 

– Det var Jon som skickade in bidraget, annars hade det aldrig kommit in. Det är roligt att Plannja anordnar en tävling som denna så att det händer lite i branschen. Vad jag förstår är det plåtslagare som sitter i juryn. I deras motivering stod att arbetet var väl utfört, snyggt och genomtänkt. De tyckte att kuporna var välarbetade och stilrena, och att takets linjer följer varandra, säger Robert Persson.

Tävlingen som Plannja anordnar varje år ska lyfta fram häftiga projekt och gedigna hantverk som skapats med plåt från Plannja. 

Materialet har beställts genom Bevego.

– Robert är en fantastiskt duktig hantverkare, otroligt skicklig. Man kan beskriva honom som en ung kille som varit med länge. Han har handlat här på Bevego så länge som jag kommer ihåg. Jag hoppas att han är nöjd med oss, men det är han nog för annars tror jag att han hade bytt, säger Ulf Rohrstock som är byggplåtssäljare och var med och startade Bevego 1994.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172