23948sdkhjf

Stålpriserna avvaktande

Efter att stadigt ha gått uppåt har stålpriserna nu intagit ett mer avvaktande läge.

Enligt branschmediet Steel business briefing, SBB har spotpriset på europeisk tunnplåt fallit med drygt 9 procent och på grovplåt 14 procent sedan i somras, skriver Dagens industri.

– Då ska man komma ihåg att vi kommer från närmast astronomiska nivåer. Prismässigt står sig Europamarknaden fortfarande väldigt stark jämfört med omvärlden, säger Christian Kopfer som är råvaruanalytiker på Handelsbanken till tidningen och fortsätter:

– Stålköparna är mer avvaktande med att lägga order. Samtidigt är man inte helt avslappnad. Eftersom den underliggande efterfrågan fortfarande är stark aktar man sig för att tömma sina lager helt så att man inte hamnar i samma situation som i våras.

– I normalfallet är fallande järnmalmspriser ett tecken på en minskad efterfrågan på stål, men tittar man på de kinesiska stålpriserna har de faktiskt stigit på sistone, säger han och avslutar:

– Det finns ingen som räknar med att dagens marginaler hos ståltillverkarna ligger kvar, men Europa är mer skyddat av tullar i dag och kommer även att implementera extra importtullar på stål med höga koldioxidutsläpp.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.157