23948sdkhjf

SMP Parts satsade på automation

Ilsboföretaget ökar i både produktion och export och vill täcka fler områden
Det går väldigt bra för SMP Parts, de ökar i omsättning och exportförsäljning. Trots det ville företaget ha möjlighet att erbjuda sina kunder ytterligare kompetens och satsade på automation.

– Vi var tvungna att öka konkurrenskraften för att kunna verka på den internationella marknaden. Förutsättningarna är stentuffa. Lösningen blev att vi robotiserade delar av den manuella svetsningen. En satsning som slog mycket väl ut, säger Börje Blank, platschef på SMP Parts i en artikel inför kommande Elmia Svets 2012.

Manuellt
Företaget arbetade manuellt och fram till för ungefär ett år sedan var det just så man arbetade i Ilsbo, manuellt. Dock slog finanskrisen till och ökad konkurrenskraft var A och O för att företaget skulle klara sig.

– 2009 bestämde vi oss för att investera i en svetsrobot och året efter var den i drift. Ganska snart kunde vi se att satsningen var helrätt. Då tog vi beslut och köpte in ytterligare en robot-station.

Personalen, som tidigare skötte all svetsning manuellt i bland annat tillverkning av grävskopor, utbildades och sköter nu de robotar som ökar deras produktivitet.

– Varje robot ersätter två, tre svetsare. Men vi har inte sagt upp något, tvärtom, alla har fått stanna kvar och vidareutvecklas på sina arbetsplatser. Men tack vare robotarna har vi klarat av att öka produktionen. I annat fall hade vi behövt leta mer folk för att klara detta och det är inte alltid så lätt att hitta duktiga svetsare, fortsätter Börja Bland i artikeln.

Företaget har ökat omsättningen med 15% sedan de investerade i automatiserad svetsning.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109