23948sdkhjf

Ovakos stål ska höjas och sänkas

Stålföretaget Ovakos stålproduktion ska vara koldioxidneutral från januari 2022.

I syfte att stödja sina klimatinitiativ och investeringar i ny teknik, kommer Ovako att införa ett klimattillägg på sitt stål från januari 2022.

– Vi vill ligga i framkant i övergången till ett hållbart samhälle utan koldioxidutsläpp, därför satsar vi nu på 100 procent koldioxidneutral stålproduktion från årsskiftet. Ovakos klimatinitiativ har hittills bidragit till att minska vårt koldioxidavtryck med 55 procent sedan 2015. Genom vätgassatsningen kommer vi ytterligare kunna driva utvecklingen framåt och samtidigt stötta våra kunder i deras resa att göra sina produkter mer klimatsmarta, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako.

Ovako har minskat sina koldioxidutsläpp genom att helt använda fossilfri el, effektivisera processer, och investera i övergång till fossilfria bränslen vid värmebehandling.

Nu ska de bygga vidare på vätgasförsöket och förbereder att under 2022 ställa om anläggningen i Hofors till att värma stål inför valsning med fossilfri vätgas.

Initiativet har fått stöd av Energimyndigheten samt flera industripartners.

En storskalig implementering av vätgasdriven värmning av stål ska ytterligare minska produktionsutsläppen med totalt 80 procent från basåret 2015 - det vill säga ytterligare 50 procent från dagens redan låga nivåer. 

Från och med årsskiftet ska företaget balansera de återstående koldioxidutsläppen i produktionen genom klimatkompensering. Detta tills målet om ett koldioxidfritt stål nåtts.

Kompenseringen ska gradvis att minska i takt med att företaget fortsätter investera i ny teknik och förbättra sina processer.

Syftet med klimatkompensationen är att minska de globala koldioxidutsläppen och därigenom bidra till omställningen för ett hållbart samhälle.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.187