23948sdkhjf

Testbädd för omställning till hållbara kompositer klar

Det är för att stötta industrins omställning till nya material som Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning tagits fram.

Anläggningen i Piteå ska ge möjlighet att utveckla och verifiera nya material i en industriell och automatiserad miljö. Hjärtat i testbädden är en 160 ton tung servohydraulisk press med en presskapacitet på 1 200 ton.

Om fler industrier ska kunna ta nästa steg och utveckla komposit­komponenter, finns det ett behov av ny kunskap och investeringar i produktion av fiberkompositer med medelhög till hög volym, menar man på Research institutes of Sweden, Rise.

– Behovet av nya hållbara material är mycket stort, industrin står inför en stor omställning. Testbädden i Piteå är en unik resurs för att utveckla nya fiberkompositmaterial. Här kan vi utveckla och testa i industriell skala vilket gör att företagen som använder testbädden kan ställa om snabbare och säkra sina investeringar, säger Ingrid Bergqvist, avdelningschef på Rise.

Testbädden ska innefatta hela kedjan från råmaterial till färdig produkt och ge input och data till den simuleringsdrivna designprocessen. Processen ska kunna följas digitalt på distans så att kunderna kan delta i och även påverka arbetet utan att vara på plats.

– Vi är mitt i ett intensivt omställningsarbete för att ta fram nya hållbara material till våra fordon. Att kunna använda en extern resurs med den unika kapacitet som Rise erbjuder är värdefullt. Inte minst därför att vi kan genomföra tester i industriell skala utan att våra underleverantörers produktion påverkas, säger Sandra Tostar, Technical specialist polymer materials application, Volvo Cars.

Rise berättar att fiberkompositer inte är som andra material då lösningen för varje produkt är unik. Och när design, materialval och tillverkningsteknik skräddarsys och optimeras för varje produkt kan resultat uppnås som få andra material kan mäta sig med. Med den senaste forskningen inom biomaterial ska fiberkompositen i förlängningen dessutom kunna göras grön och förnyelsebar.

– Stål och aluminium har alltid varit kärnan i vår produktutveckling med fokus på säkrare och lättare bilar. I framtidens bilar ser vi fler multimateriella lösningar och fibrer kommer att vara viktiga tillsammans med andra lösningar. Rise är en viktig partner för oss som hjälper oss att öka vår kunskap och korta tiden till marknad för våra produkter, säger Per-Emil Back, R&D director, Gestamp Hardtech.

Samarbetspartners och finansiärer till testbädden för hållbara kompositmaterial i Piteå är kompositklustret Swe cic som drivs av Piteå Science park, Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Sparbanken nord och Längmanska företagarfonden. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.204